Observand „interesul relativ redus al consiliilor judetene de a realiza sau achizitiona proiecte”, cum se spune intr-o „nota de fundamentare” a Guvernului, Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (MDP) s-a decis sa stimuleze putin initiativele autoritatilor locale. Cele doua programe multianuale lansate luna trecuta aduc cateva sute de miliarde de lei in provincie, banii fiind destinati proiectelor de interes public, la nivel de oras sau judet.
Mai interesant pentru cetatenii oraselor mici este insa un al treilea program lansat de MDP, „Dezvoltarea oraselor prin stimularea activitatilor intreprinderilor mici si mijlocii”, care aloca 417 miliarde de lei pentru firme. Aceste fonduri sunt repartizate in zonele care au ramas pe dinafara programului Phare – Coeziune economica si Sociala, componenta de grant pentru IMM. „Subprogramul completeaza in mod fericit programul Phare, dand posibilitatea unei serii intregi de localitati sa acceseze fonduri de finantare nerambursabile pentru proiecte de investitii. Suma solicitata, cumulata cu alte forme de ajutor de stat de care beneficiaza IMM, nu trebuie sa depaseasca plafonul de 65% din valoarea investitiei initiale, asa cum este definita in „Regulamentul Consiliului Concurentei privind ajutorul de stat regional si ajutorul de stat pentru IMM”, explica Christian Fotache, consultant pe probleme de finantare.

Pot primi finantare doar firme din orase de rang III

Micii intreprinzatori care pot beneficia de finantare de la MDP trebuie sa fie situati in una din cele 77 de localitati, numite „orase de rang III”, ca de exemplu Solca (Suceava), Pogoanele (Buzau), Slanic (Prahova), Ianca, Faurei (Braila) si altele. Pentru beneficiari, suma minima care poate fi solicitata este de 350 milioane lei, iar cea maxima de 3,5 miliarde de lei. Procentajul maxim de cofinantare asigurat de la bugetul de stat va fi de 50 % din costurile totale eligibile ale proiectului, contributia in natura nefiind eligibila. Ghidul solicitantului, precum si lista cu localitatile vizate se gasesc pe site-ul www.mdp.ro, sau la sediile agentiilor de dezvoltare regionala. In linii mari, conditiile de acordare a finantarii sunt pe sistemul programelor Phare. Activitatile trebuie sa apartina de industria prelucratoare, repararea autovehiculelor, hoteluri si alte servicii colective, sociale si profesionale. Vor fi finantate investitiile directe in utilaje, instalatii, echipamente si cele legate de reabilitarea cladirilor industriale direct legate de proiect. „Solicitantii se vor intalni cu o lista lunga de costuri neeligibile, careia trebuie sa i se acorde foarte mare atentie intrucat subprogramul finanteza 50% din costurile eligibile, si nu din toate costurile. Astfel, transportul, montajul echipamentelor, TVA, taxele vamale, asigurarile, pregatirea personalului, probele tehnologice, salariile, utilitatile, constructia sau cumpararea de cladiri nu vor fi finantate, iar lista continua”, mai explica Fotache. Cat priveste celelalte doua programe, care se adreseaza autoritatilor locale, ele sunt multianuale, iar pentru 2003 aloca 100, respectiv 200 de miliarde de lei pentru proiecte de interes public. Astfel, subprogramul adresat consiliilor locale finanteaza, de exemplu, achizitionarea serviciilor de elaborare a proiectelor de investitii pentru extinderea sau amenajarea retelelor de alimentare cu apa, canalizare etc., reabilitarea unor cladiri de interes public si altele.
Cel de-al doilea subprogram, adresat consiliilor judetene, „finanteaza achizitionarea serviciilor de proiectare pentru obiective de investitii comune in doua sau mai multe judete”, asa cum se mentioneaza in hotararea de guvern care reglementeaza alocarea de fonduri. Ambele subprograme trebuie sa se incheie la 31 decembrie 2004.

Dezvoltarea oraselor prin stimularea IMM

· Se adreseaza firmelor mici din 77 de localitati – detalii: www.mdp.ro
· Suma ce poate fi solicitata: intre 350 milioane si 3,5 miliarde lei
· Cofinantare proprie: 50%
· Termen limita de depunere a dosarelor: 16 iunie 2003
· Legislatie: HG nr. 322 din 20/03/2003
· Suma totala a programului, pe 2003 si 2004: 417 miliarde lei
· Ghidul solicitantului si alte informatii: www.mdp.ro

Sprijinirea proiectelor consiliilor locale
· Se adreseaza consiliilor locale ale oraselor, cu exceptia municipiilor
· Suma maxima ce poate fi solicitata: 400 milioane lei
· Cofinantare proprie: 30%
· Termen limita pentru depunerea dosarelor: 16 iunie 2003
· Legislatie: hotarare de guvern, www.mdp.ro
· Suma totala a programului, pe 2003 si 2004: 100 miliarde lei
· Ghidul solicitantului si alte informatii: www.mdp.ro

Stimularea colaborarii Intre consiliile judetene

· Se adreseaza consiliilor judetene, in vederea realizarii de proiecte in parteneriat
· Pentru proiectele care sunt implementate in doua judete, procentul maxim de cofinantare asigurat de la bugetul de stat, este de 30% din valoarea totala, dar nu mai mult de 2 miliarde lei
· Termen limita pentru depunerea dosarelor: 16 iunie 2003
· Suma totala a programului, pe 2003 si 2004: 200 miliarde lei
· Alte informatii: www.mdp.ro