În prezent, antreprenorii sunt interesaţi să aplice pentru finanțarea oferită prin programul Start-Up Nation 2022, însă în perioada aceasta au fost destul de reticenţi în a-şi deschide o nouă afacere deoarece ultimii doi ani au fost marcaţi de pandemia provocată de coronavirus, care a afectat grav economia națională.

Antre­prenorii sunt interesaţi de acest program, dar sunt destul de reticenţi să înceapă o afacere în perioada aceasta destul de instabilă, mulţi se tem de un nou val de Covid-19. Mă aştept ca anul acesta să fie circa 20.000 de proiecte depuse, mai puţine ca ediţiile anterioare”, a explicat Cristina Iţcuş, consultant şi managing partner al companiei CBS Customs Business Solutions.

Cristina Iţcuş consideră că acest program nu a fost bine organizat, având în vedere că a fost amânat de nenumărate ori și relansat în perioada verii, când majoritatea oamenilor sunt în concediu de odihnă.

„Consider că nu a fost bine gestionat, a tot fost amânat şi lansat în perioada verii, când multă lume este în vacanţă, atât antreprenorii, cât şi consultanţii. Partea bună este că au făcut separat o măsură specială pentru diaspora, grila este destul de echili­brată.

Sunt şi persoane interesate să obţină 20.000 de euro cu un angajat şi asta este o noutate pozitivă din programul de anul acesta”, a precizat Cristina Iţcuş, în cadrul unui interviu acordat Ziarului Financiar.

Înscrierile în Start-Up Nation 2022 au început pe 18 iulie

Amintim că înscrierile pentru ediţia din acest an a programului Start-Up-Nation au început de pe 18 iulie. Peste 1.100 de companii au aplicat pentru finanţare încă din prima zi. Doritorii se pot înscrie în Start-Up Nation 2022 până pe 1 septembrie.

Menționăm faptul că numai companiile înființate după 1 ianuarie 2022 pot aplica pentru finanțarea oferită de Start-Up Nation. Companiile care se pot înscrie în acest program sunt:

  • Firmele infiintate incepand cu 01 Ianuarie 2020;
  • Firmele cu actionariat persoane fizice;
  • Firmele cu actionariat privat;
  • Firme ale caror asociati nu au mai aplicat la Start-up Nation;
  • Firme inregistrate in baza Legii 31/1990;
  • Firme inregistrate pe teritoriul Romaniei;
  • Firmele care-si propun o investitie pe un singur cod CAEEN eligibil;
  • Firmele care nu au datorii la bugetul general;
  • Firmele care nu sunt in dizolvare, reorganizare judiciara, lichidare, insolventa, faliment, etc;
  • Firmele care creeaza cel putin un loc de munca;
  • Firmele care asigura o cofinantare de minim 5%.

Antreprenorii care doresc să aplice în cadrul celei de-a treia ediții a programului Start-Up Nation au la dispoziție următorul MANUAL. El cuprinde pașii tehnici de înscriere a cererilor de finanțare pe platforma informatică granturi.imm.gov.ro, precum și alte informații de interes pentru aplicanți.