Premierul Nicolae Ciucă a informat miercuri că peste 1.600 de solicitări s-au înregistrat, până azi-dimineaţă, în cadrul Programului Start-Up Nation lansat marți. Mai mult, în funcţie de numărul final al cererilor depuse, se are în vedere suplimentarea fondurilor alocate.

Nicolae Ciucă, noi vești privind Start-Up Nation: Pentru prima dată asigurăm fonduri pentru românii din diaspora

Premierul a transmis, la începutul şedinţei de Guvern de miercuri, că pentru acest program destinat antreprenorilor români care doresc să înceapă şi să consolideze o afacere s-au alocat 520 de milioane de lei, fonduri care ar putea fi suplimentate.

„500 de milioane sunt pentru pilonul principal (care asigură continuitatea celorlalte două programe de acest tip care s-au desfăşurat). Cel de al doilea pilon este o iniţiativă a Guvernului asumată prin programul guvernamental, astfel încât pentru prima dată asigurăm fonduri pentru românii din diaspora. Au astfel la dispoziţie posibilitatea să se înscrie şi să poată fi eligibili”, a anunțat Nicolae Ciucă.

Premierul a menţionat că în anii trecuţi au existat şi până la 30.000 de solicitări.

„Ca atare, domnule ministru, suntem în măsură ca, împreună cu Ministerul de Finanţe, încă o dată, în funcţie de numărul de solicitări, să putem să alocăm suma în conformitate cu proiectul iniţial asumat la nivelul Guvernului de până la două miliarde de lei”, a mai transmis premierul.

De asemenea, Nicolae Ciucă a adăugat că pentru românii din diaspora alocarea ar putea ajunge, după rectificarea bugetară, la 200 de milioane de lei.

Cererile vor fi finanţate în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute

Un aspect important de care beneficiarii programului trebuie să ţină cont se referă la obligativitatea achiziţionării a două plăcuţe informative care vor fi plasate astfel: o plăcuţă în interiorul spaţiului de la locaţia de implementare a proiectului (indoor), în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru vizitatori (recepţie, secretariat, loc de aşteptare etc) şi o plăcuţă în exteriorul spaţiului de la locaţia de implementare a proiectului (outdoor), în locul cu vizibilitatea cea mai bună pentru clienţi, pe lângă spaţiul unde se desfăşoară activitatea (faţada stradală, intrare în clădire etc).

Aplicanţii care îşi asumă crearea şi menţinerea unui singur loc de muncă prin intermediul programului Alocaţie Financiară Nerambursabilă (AFN) pot obţine maximum 100.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta cel mult 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societăţile neplătitoare) aferente proiectului.

Aplicanţii care îşi asumă crearea şi menţinerea a două locuri de muncă prin intermediul programului Alocaţie Financiară Nerambursabilă (AFN) – vor putea beneficia de maximum 200.000 lei/beneficiar, sumă care poate reprezenta maximum 95% din valoarea cheltuielilor eligibile (inclusiv TVA pentru societăţile neplătitoare) aferente proiectului.

Pentru anul curent, bugetul alocat schemei de minimis, aprobat prin Legea nr. 317/2021, este de 520 milioane lei, din care 500 milioane lei pentru Pilonul I Start-up Nation România şi 20 milioane lei pentru Pilonul II Start-up Nation Diaspora. Aplicanţii nu vor avea posibilitatea înscrierii pe ambii piloni ai programului.