Peste 1.700 de ucraineni lucrează în România după începerea războiului. Marius Budăi: Zilnic numărul creşte

Ministrul Muncii a declarat, pentru agerpres.ro, că 1.774 de ucraineni s-au angajat în România de când a început războiul și până în prezent. Marius Budăi a mai spus că majoritatea au ales să lucreze în industria prelucrătoare, în construcţii, hoteluri şi restaurante, în comerţ sau în service-uri auto.

”În România este un deficit al forţei de muncă şi atunci este clar că orice persoană este o persoană care contribuie la sistemul de pensii, la sistemul de sănătate, contribuie la bugetul României şi contribuie la PIB-ul României şi astfel ajutăm mediul de afaceri să îşi continue activitatea sau să îşi sporească activitatea. Am fost proactiv şi din prima zi când a început războiul am lucrat la această ordonanţă şi am dat posibilitatea să lucreze legal în România, ajutând astfel şi cetăţenii ucraineni, şi firmele private din România”, spune ministrul Marius Budăi.

Locurile de muncă nu sunt speciale pentru ucraineni

Șeful de la Muncă a precizat că locurile de muncă ocupate de ucraineni nu sunt special create pentru ei, ci că acestea au fost posturi vacante în economie pentru care ar fi putut să se înscrie și cetățeni români.

De asemenea, Marius Budăi a mai spus că numărul ucrainenilor care se angajează crește de la o zi la alta.

”Zilnic numărul creşte. Spre exemplu, la ultima raportare, sunt 97 de persoane angajate în plus faţă de ziua precedentă. Pentru noi este îmbucurător că avem locuri de muncă ocupate”, mai spune ministrul Marius Budăi.

Ministrul Muncii a declarat că numărul total de ucraineni care lucrează în România este de 4.255, însă a subliniat că 2.481 dintre ei s-au angajat de dinainte de începerea războiului, pe data de 24 februarie.

Peste 700.000 de ucraineni au intrat în România de la debutul războiului

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a prezentat un raport privind situaţia cetăţenilor ucraineni care au intrat pe teritoriul ţării noastre, de la debutul invaziei din Ucraina.

Potrivit oficialului, peste 700.000 de persoane din ţara vecină au intrat pe teritoriul României începând cu data de 24 februarie şi până în prezent (duminică – n.red.).

Dintre aceştia, circa 80.000 au rămas în România, a afirmat ministrul Lucian Bode, duminică seară.

Cei mai mulţi bani au fost cheltuiţi în România, pe fondul acestei crize a refugiaţilor, de către Ministerul de Interne, a mai precizat Bode.

„România a trimis solicitări (de decontare din mecanismele europene – n.r.) de aproximativ 300 milioane de lei, dintre care cele mai mari cheltuieli – aproape 200 milioane de lei – le-a realizat MAI.

În fiecare zi acţionăm cu 25-26.000 de efective pe toate palierele. Dintre aceştia, aproximativ 5.300 acţionează pe ceea ce înseamnă protecţia frontierei”, a declarat Lucian Bode pentru B1 TV, potrivit News.ro.