'Decizia agenţiei de a îmbunătăţi perspectiva de rating de la stabil la pozitiv reflectă eforturile guvernului privind reducerea deficitului bugetar şi a deficitului de cont curent, nivelului redus al datoriei publice şi eforturile depuse în creşterea absorbţiei fondurilor europene şi a nivelului investiţiilor străine directe', se precizează în comunicat.

Agenţia de rating notează eforturile privind rambursarea împrumuturilor contractate de la FMI în perioada 2009 – 2011, precum şi politica de menţinere a deficitului bugetar la niveluri reduse.

'În ciuda recentelor măsuri de relaxare fiscală, constând în reducerea contribuţiilor de asigurări sociale, creşterea salariului minim pe economie şi reduceri de taxe, agenţia estimează că impactul acestora asupra deficitului bugetar va fi limitat, în condiţiile înregistrării unei creşteri economice estimate la un nivel de 3% în anul 2015 şi 2016, dar şi în contextul reducerilor de cheltuieli bugetare realizate progresiv începând cu anul 2009', se mai arată în comunicat.

În data de 14 aprilie, Agenţia de evaluare financiară Standard&Poor's (S&P) a confirmat ratingurile României pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală, la 'BBB minus/A-3', perspectiva asociată fiind una stabilă.

'BBB minus' este primul calificativ din categoria investment grade, recomandat pentru investiţii. România beneficiază de un rating 'Baa3' din partea Moody's şi de un calificativ 'BBB minus' de la Fitch.

Standard&Poor's precizează că menţinerea calificativelor acordate României se datorează nivelului moderat de îndatorare externă, pe fondul perspectivelor de creştere economică relativ stabile.

'În 2014, economia României a crescut cu aproape 3%, susţinută de avansul consumului din sectorul privat. Gospodăriile au beneficiat de pe urma scăderii inflatiei, în special pe fondul declinului preţului petrolului, precum şi de efectele creşterii veniturilor şi gradului de ocupare. Ne aşteptăm ca aceste efecte să se manifeste şi pe parcursul anului 2015. Mai mult, estimăm că cererea internă se va consolida în următorii patru ani, în condiţiile în care rezolvarea problemei împrumuturilor neperformante din sectorul bancar va continua, permiţând astfel reluarea creditării în sectorul privat. În consecinţă, credem că economia României va înregistra o creştere medie cu circa 3% pe an în perioada 2015-2018', se arată într-un comunicat al S&P. AGERPRES