Astfel, orice persoană interesată trebuie să se prezinte la ghişeul uneia dintre băncile intermediare, respectiv BCR, BRD, Raiffeisen Bank sau Banca Transilvania, cu un act de identitate, şi poate cumpăra titluri cu numerar sau prin transfer bancar. 

Beneficiarii titlurilor pot fi toate persoanele fizice rezidente şi nerezidente, în vârstă de peste 18 ani, însă Ministerul Finanţelor a impus o limită superioară de subscriere de 100.000 de lei de persoană, astfel că un investitor nu poate cumpăra mai mult de 1.000 de titluri de stat. 

Băncile intermediare nu percep comision la vânzarea titlurilor şi nu este obligatorie nici deschiderea unui cont bancar. 
"În procesul de subscriere, cumpărătorii titlurilor de stat pot opta între a deschide un cont bancar, a oferi datele contului bancar personal sau pot subscrie cu numerar", a anunţat MFP. 

Valoarea totală a emisiunii este de 100 de milioane de lei, dar, după închiderea perioadei de subscripţie, MFP va stabili suma ce urmează a fi contractată, aceasta putând fi mai mare, egală sau mai mică decât cea anunţată iniţial, în funcţie de volumul de titluri de stat subscrise, informează MFP. 

Titlurile de stat vor fi admise şi, ulterior, tranzacţionate pe Bursa de Valori Bucureşti. Preţul titlurilor poate fluctua pe bursă, în funcţie de condiţiile din piaţă, valoarea acestora putând fi mai mare, egală sau mai mică decât cea nominală de 100 de lei. 

În plus, deţinătorii de titluri vor participa, la scadenţă, la o loterie, în cadrul căreia vor fi selectaţi 100 de participanţi, care vor încasa un premiu de 1.000 de lei fiecare. Un investitor poate câştiga un singur premiu, indiferent de numărul de titluri deţinute. 

Dobânda se va plăti anual, iar venitul aferent nu este supus impozitării, au precizat reprezentanţii Finanţelor. 

Ministerul Finanţelor Publice a emis titluri de stat pentru populaţie în iunie 2015, pentru prima dată după zece ani de absenţă pe această piaţă. Valoarea emisiunii de anul trecut a fost tot de 100 de milioane de lei, însă valoarea nominală a fost de 1.000 de lei, considerată ulterior prea ridicată. În plus, dobânda a fost stabilită tot la 2,15%, însă în urma unui mecanism care pentru mulţi cetăţeni a părut a fi complicat. Drept urmare, emisiunea a fost subscrisă doar în proporţie de 65%, iar autorităţile au decis să modifice caracteristicile noii emisiuni. 

Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat, cu ocazia lansării emisiunii de titluri, că, având în vedere că valoarea nominală a fost redusă, iar dobânda este clar precizată şi 'atractivă pentru economisire', speră ca emisiunea de anul acesta să fie subscrisă integral. AGERPRES