Mai exact, potrivit AFP, autorităţile Emiratelor Arabe Unite (EAU) au decis ca toate persoanele care iau în râs măsurile anti-COVID să fie arestate, urmând apoi să intre direct la închisoare.

Decizia autorităților vine după ce pe rețelele de socializare au apărut mai multe fotografii dar și  înregistrări video care incită inclusiv la nerespectarea măsurilor de precauţie, arată sursa citată.

În ceea ce privește sancțiunile pe care le vor primi cei care încalcă legea, potrivit Parchetului federal, utilizatorii reţelelor sociale ar putea fi pedepsiţi în virtutea noilor legi ce prevăd pedepse de cel puţin doi ani de închisoare şi plata unei amenzi de 200.000 de dirhami (circa 47.000 de euro) pentru publicarea de informaţii false cu privire la pandemie.

Atenţionarea autorităţilor EAU vine după ce „recent au circulat pe reţelele sociale fotografii şi înregistrări video (…) însoţite de comentarii şi de cântece care ironizează măsurile de precauţie şi îndeamnă la nerespectarea lor”, a subliniat într-un comunicat procurorul federal pentru situaţii de urgenţă, de criză şi catastrofe.

În acest sens, se cere evitarea unor astfel de comportamente. În caz contrar, cei vizați vor fi pedepsiți. „Prin urmare, le cerem oamenilor să evite aceste comportamente, care sunt pedepsite prin lege”, se spune în textul publicat luni.

Restricții drastice impuse de Emiratele Arabe Unite

Amintim faptul că Emiratele Arabe Unite se confruntă cu un val de infectări în ultima perioadă. În acest context, autoritățile au impus un nou set de restricții, în special pentru a face față variantei Omicron, care  a ridicat numărul de infectări zilnice la un nivel care nu s-a mai consemnat din martie anul trecut.

Astfel, testele pentru depistarea noului coronavirus au devenit tot mai mult cerute în ultimele săptămâni în EAU, unde numărul de angajatori care solicită constant rezultate negative la teste PCR creşte presiunea pe centrele de depistare.

Mai exact, toți locuitorii capitalei, Abu Dhabi, sunt nevoiți ă prezinte un test PCR negativ la fiecare două săptămâni, iar teste sunt cerute şi pentru a putea intra în clădirile administraţiilor publice.

În ceea ce privește situația călătoriilor, până la momentul actual, EAU au interzis călătoriile în străinătate pentru cetăţenii lor care nu şi-au făcut o doză de rapel cu vaccin anti-COVID. Referitor la bilanțul pandemiei de COVID, potrivit datelor oficiale, în doar 24 de ore, Emiratele Arabe Unite au înregistrat 2.511 infectări cu noul coronavirus.