Șoferii cu permis categoria B n-au voie să transporte prea mai mulți pasageri

În urma modificării modului de calcul al punctului de amendă, sancțiunile pentru șoferii care încalcă legislația rutieră au crescut. Cât valorează amenda pentru șoferii cu permis Categoria B care transportă prea mulți de pasageri?

Numărul maxim de pasageri admis într-un vehicul este reglementat de legislația rutieră. Această limită se bazează pe numărul de locuri disponibile în vehicul. Categoria de permis determină numărul maxim de pasageri pe care îi poate transporta un șofer.

Persoanele care au permis de conducere Categoria B sunt autorizate să conducă doar autovehicule cu o masă totală maximă autorizată de până la 3.500 kg și cu un număr de locuri pe scaune, în afară de șofer, de cel mult opt, conform Ordonanței 195/2002, Art. 53, lit. b), pct. 1, referitoare la circulația pe drumurile publice. Prin urmare, în mașina unui șofer cu permis Categoria B nu pot călători mai mult de nouă persoane.

masini soferi trafic bucuresti
SURSA FOTO: Dreamstime

Atenție! Poliția Rutieră poate aplica sancțiuni pentru această abatere chiar și șoferilor care conduc vehicule cu mai mult de nouă locuri, chiar dacă ele nu sunt ocupate deoarece este permisă conducerea unui vehicul cu cel mult opt scaune, în afara scaunului șoferului.

„Nerespectarea regulilor privind transportul persoanelor și al obiectelor în sau pe vehicule constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni”, conform Art. 101, pct. 1 (13) din acea ordonanță.

Amenzile pot ajunge până la 1.320 de lei

În acest sens, șoferul va primi o amendă cuprinsă între 990 lei și 1.320 lei. Va fi penalizat cu 6-8 puncte de amendă. Sancțiunile contravenționale se aplică și celor care transportă un număr de persoane care depășește capacitatea omologată a autovehiculului respectiv.

Pentru a avea dreptul legal de a transporta persoane, șoferul trebuie să dețină permisul Categoria D. Pentru a obține permisul Categoria D, cursanții trebuie să aibă cel puțin permisul Categoria B și să fie în vârstă de minimum 21 de ani. Costul total al școlarizării pentru această categorie de permis este de peste 5.000 de lei.

La finalizarea pregătirii, cursantul trebuie să susțină un examen teoretic și unul practic. Dacă trece ambele examene, va obține dreptul de a conduce vehicule cu o capacitate de transport de peste 9 persoane.