Fiecare angajat își dorește o pensie cât mai consistentă în viitor. Contribuțiile obligatorii la pensie joacă un rol crucial, deoarece reprezintă cea mai mare parte a pensiei. Există, de asemenea, perioade în care contribuțiile la pensie sunt reduse, aducând puncte suplimentare, și perioade în care nu se fac contribuții. Legislația prevede calcularea pensiei pentru limita de vârstă nu numai pe baza perioadelor obligatorii, ci și a celor necontributive. Această situație apare atunci când, pentru o anumită perioadă de timp, o persoană nu poate plăti contribuții din motive care nu îi pot fi imputate.

Cum se compensează perioadele în care nu contribui la pensie

Atunci când ești student, nu efectuezi contribuții pentru pensie. Totuși, în Germania, poți compensa aceste perioade de contribuție lipsă dacă ai sub 45 de ani. Pensia legală reprezintă baza asigurării pentru pensii în Germania. Contribuțiile lunare, care de obicei sunt reținute direct din salariul brut și direcționate către fondul de pensii, sunt concepute pentru a asigura securitatea financiară la bătrânețe. Cu toate acestea, sistemul penalizează perioadele în care nu sunt efectuate plăți, ceea ce poate duce la o reducere a pensiei.

Creșterea copiilor sau îngrijirea rudelor poate afecta pensia. Totuși, perioadele de pregătire, cum ar fi studiile, pot crea, de asemenea, lacune în dreptul la pensie. Orice persoană cu vârsta sub 45 de ani poate remedia această situație și poate contribui voluntar la pensia legală.

Acest lucru este demn de luat în considerare, în special pentru cei care doresc să se pensioneze mai devreme. Perioadele dintre 16 și 17 ani sunt luate în considerare dacă s-a frecventat școala în acea perioadă sau dacă pregătirea începută la vârsta de 17 ani a durat mai mult de opt ani, scrie ziarulromanesc.de.

batrani pensionari pensii
Pensionari / SURSA FOTO: Dreamstime

Cum se evaluează perioadele necontributive

Conform legii, perioadele necontributive sunt evaluate în funcție de valoarea medie a punctelor de salariu obținute din contribuțiile efectuate în perioada în care o persoană este angajată. Practic, legea stabilește că perioadele fără contribuții primesc o valoare a punctului de câștig în raport cu suma tuturor punctelor de câștig pe care asiguratul le-a acumulat de la vârsta de 17 ani până la începerea pensiei.

Iată despre ce este vorba când se face evaluarea de bază pentru perioadele necontributive. Să presupunem că vorbim de o perioadă de 40 de ani de activitate. Aceasta înseamnă 480 de luni calendaristice. În această perioadă, există 10 ani de perioade fără cotizații, adică 120 de luni. Există 20 de puncte de câștig pentru perioadele în care s-au efectuat contribuții timp de 30 de ani.

Cum se calculează pensia

Valoarea totală a beneficiului este acum determinată pentru cei 10 ani de perioade necontributive.

  • 20XP: (40 minus 10) 30 ani egal 0,6667 XP
  • Ep pentru perioadele contributive: 0,6667 x 10 ani egal 6,6667 EP
  • Total de puncte pentru cei 40 de ani: 20 EP plus 6,6667 EP egal 26,6667 puncte de câștig

Așadar, pensia lunară rezultă a fi: 26,6667 x 32,03 egal 854,13 €

Calculul pentru o perioadă de 5 ani fără cotizare / perioada de pensie și un decalaj de 5 ani cu lipsă de asigurare:

  • Perioada de ocupare: 40 ani minus 5 ani perioade necontributive egal 35 de ani
  • 20EP împărțit la 35 ani egal 0,5714 puncte
  • Ep pentru perioade necontributive egal 0,5714 x 5 egal 2,8570EP
  • Total de puncte pentru cei 40 de ani: 20EP plus 2,8570 EP egal 22,8570 puncte de câștig

Pensia lunară rezultă a fi: 22,8570 x 32,03 egal 732,10

În primul exemplu, pensia este cu 122,02 € mai mare decât pensia din al doilea exemplu, conform informațiilor de pe rentenbescheid24.de.

Dacă nu există lacune în istoricul asigurării, valoarea pensiei totale este mai mare decât perioadele necontributive. Lacunele duc la o reducere drastică a punctelor de plată suplimentare în evaluarea performanței generale. Concluzie: orice gol din istoricul de asigurare pentru pensie are consecințe asupra pensiei ulterioare.