Deținător al Nobelului pentru economie, Kahneman a publicat recent cartea ”Noise: A Flaw in Human Judgment”, în care își expune ideile despre erori și prejudecăți umane.

Marile erori umane

„Cred că există o diferență mai mică decât credem noi între religie și alte sisteme de credință. Ne place să credem că suntem în contact direct cu adevărul. În anumite privințe, credința mea în știință nu este foarte diferită de credința pe care o au alții în religie. Adică, cred în schimbările climatice, dar nu am nici o idee despre asta.

Cred în instituțiile și metodele oamenilor care îmi spun că există schimbări climatice. Aroganța oamenilor de știință este ceva la care mă gândesc mult”, spune el în interviu.

Kahneman crede mai mult în competența AI decât în cea a oamenilor de știință. Și recunoaște că există un pericol uriaș care pîndește. „Vor exista consecințe masive ale acestei schimbări care deja are loc. Unele specialități medicale sunt în mod clar în pericol de a fi înlocuite, mai ales în ceea ce privește diagnosticul”, explică economistul.

Ne înlocuiesc roboţii

Din moment ce este demonstrabil că poți avea inteligență artificială care are o judecată de afaceri mult mai bună, la ce să ne așteptăm când va fi cazul leadership-ului uman?, se întreabă el.

Referindu-se la AI care poate spori judecata umană, economistul spune că ar putea exista „întreruperi masive”, deoarece, în timp ce tehnologia „se dezvoltă exponențial”, „oamenii sunt liniari”.

Iar acest lucru face ca adaptarea să fie o sarcină dificilă. Prin urmare, cu o lume mai mult sau mai puțin liniară, nu vom putea face față fenomenelor exponențiale. „Fenomenele exponențiale sunt aproape imposibil de înțeles pentru noi”. El a adăugat: „Și în mod clar AI va câștiga în fața inteligenței umane”.

Economistul se ferește să spună dacă populismul va câștiga teren. „Am învățat să nu fac previziuni niciodată. Dar ceva ce pare foarte probabil este că aceste schimbări uriașe nu vor avea loc în liniște.

Va fi un zgomot imens. Tehnologia se dezvoltă foarte rapid, posibil exponențial. Dar oamenii sunt liniari”, spune Daniel Kahneman.