Din păcate, acest lucru este dăunător sănătății. Un studiu din 2017 a descoperit microplastice în sarea de masă, iar un studiu ulterior a constatat că pliculețele de ceai ambalate în plastic sunt un adevărat pericol pentru sănătate.

Cu toţii am încălzit, cel puţin o dată mâncarea în recipiente de plastic, la microunde, fără să ne dăm seama la ce pericole ne expunem. Obiceiul de a încălzi mâncarea în caserole de plastic este o opţiune rapidă şi la îndemână, mai ales dacă suntem în criză de timp.

Dar acest lucru poate fi dăunător pentru sănătate, avertizează specialiștii, potrivit Americastestkitchen.

Plasticul este convenabil, fiind pentru majoritatea dintre noi alegerea cea mai frecventă pentru depozitarea alimentelor.

Plastic la cuptorul cu microunde? Nocivitatea recipientelor de plastic a fost studiată intens pe animale

Plasticul este un produs și foarte popular pentru că este ieftin și rezistent. Unele tipuri recipiente din plastic sunt relativ rezistente la căldură, făcându-le, aparent, perfecte pentru a le introduce în cuptorul cu microunde.

Nocivitatea recipientelor de plastic a fost studiată intens pe animale. Numeroase studii au observat că dozele mari de substanțe chimice toxice din plastic pot provoca boli ale sistemului de reproducere. Totodată, și cancer și alte probleme de sănătate.

De ce recipientele de plastic sunt atât de periculoase

Oamenii ingerează în mod constant microplastice. Ele vin sub formă de bucăți mici de plastic care măsoară mai puțin de 5 mm diametru. Microplasticele ajung și în mări și oceane. Ele reușesc să se infiltreze și în lanțul de aprovizionare cu fructe de mare. Studiile asupra excrementelor umane arată că plasticul trece cu ușurință prin sistemele digestive.

Microplasticele se desprind și din recipientele de plastic. Când sunt încălzite, aceste recipiente pot elimina microplastice, ca de altfel și în timpul altor practici obișnuite de depozitare și reîncălzire a alimentelor.

„Dacă spălați recipiente din plastic, dacă le încălziți în cuptorul cu microunde sau dacă le-ați folosit mulți ani și sunt uzate, toate acestea vor elibera mai multe microplastice”, spune Bruce Lanphear, profesor de științe la Universitatea Frasier din Vancouver.

O serie de cercetări confirmă acest lucru. Un studiu din 2017 a descoperit microplastice în sarea de masă. Un studiu ulterior a constatat că pliculețele de ceai ambalate în plastic sunt un adevărat pericol pentru sănătate.

Cât este de periculos să înghițim microplastice

Știința nu este foarte concludentă. Plasticul este o invenție recentă și nu există studii pe termen lung privind efectele consumului de microplastic la om. Există studii făcute pe animale, dar nimic definitiv care să spună cum ne poate afecta sănătatea consumul de plastic pe termen lung.

Cu toate acestea, există praguri stabilite la care multe substanțe devin toxice pentru oameni dacă sunt ingerate.

Pe de altă parte, cantitatea de substanțe chimice care ajunge în alimente depinde de tipul de material plastic care se foloseşte în cuptorul cu microunde, alimentele și starea recipientului. Recipientele crăpate și cele care au fost spălate de sute de ori eliberează mai mult microplastic atunci când sunt încălzite.

Un studiu al Universității Victoria din Columbia Britanică, publicat în ”Environmental Science & Technology”, estimează că o persoană va consuma anual între 39.000 și 52.000 de microplastice, iar aici nu a fost luată în considerare inhalarea.

Persoanele care preferă să bea apă îmbuteliată ar putea consuma încă 90.000 de microplastice pe an, în timp ce cei care beau apă de la robinet pot consuma aproximativ 4.000 de microplastice.