Cafeaua reprezintă o bună sursă de energie pentru foarte multe persoane, totuși, specialiștii spun că ar trebui să ne limităm la 400 mg de cafeină pe zi.

Potrivit acestora, recomandarea este de 5-6 cești pe zi dacă preparăm cafeaua cu o concentrație medie, sau maxim 2-3 căni, dacă bem cafeaua în căni mai mari.

Trebuie menționat că excesul de cafea poate avea următoarele efecte secundare:

  • amețeli;
  • bufeuri;
  • insomnie;
  • anxietate.

Mai mult, cofeina nu este recomandată când o persoană suferă de anumite afecțiuni. În cazul acestora, efectele secundare pot fi următoarele:

  • hipertensiune;
  • psoriazis;
  • dermatită seboreică;
  • reflux gastric.

Sfaturile oferite de specialiști

Conform specialiștilor, trebuie să evităm să bem cafea după ora 5 după-amiază, pentru a nu induce stări de insomnie sau anxietate.

Totodată, persoanele diabetice trebuie să fie și mai atente, deoarece cofeina influențează nivelul zahărului în sânge.

De asemenea, specialiștii ne recomandă și să cumpărăm cafea de calitate, deoarece coloranții, aditivii sau aromele adăugate pot reprezenta un risc suplimentar.

Care sunt beneficiile cafelei?

Un studiu efectuat de Institutul Național de Sănătatee din SUA a descoperit că persoanele care beau în medie patru cești de cafea pe zi sunt cu 10% mai puțin predispuse depresiilor, decât cele care nu consumă niciodată cafea.

Intrucât efectul în cauză nu s-a putut observa în urma consumului altor băuturi cofeinizate, responsabilă cu starea pozitivă de spirit nu este cofeina, ci antioxidanții din boabele de cafea.

Mai mult, un studiu japonez a decoperit că persoanele care beau cel puțin o ceașcă de cafea simplă pe zi își reduc riscul dezvoltării hemoragiilor cerebrale sau a atacurilor vasculare cerebrale cu până la 20%.

Simultan, un studiu de amploare efectuat de Harvard School of Public Health a scos în evidență o statistică impresionantă consumul de 2-4 cești de cafea pe zi reduce predispoziția spre suicid a bărbaților și femeilor cu până la 50%.

Pe de altă parte, un studiu finlandez pune în prim plan efectele excesului de cafea asupra sănătății mintală. Rezultatele cercetării în cauză, arată că persoanele care beau între 8 și 9 cești de cafea pe zi prezintă o susceptibilitate crescută către comiterea actului suicidal, comparativ cu băutorii cumpătați.