Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunță că va convoca joi Comitetul său de experți pentru variola maimuței. În cadrul analizelor de astăzi se va determina dacă actuala creștere a numărului de cazuri la nivel mondial este sau nu o urgență de sănătate publică de interes național, arată AFP.

Comitetul de Urgență convocat de OMS, este cel care are responsabilitatea de a evalua indicatorii epidemiologi, având în vedere că în ultima perioadă evoluția variolei maimuței s-a înrăutățit.

Mai exact, potrivit cifrelor autorităţilor sanitare din Statele Unite (CDC), au fost raportate peste 14.500 de cazuri noi înregistrate în 70 de țări de pe glob.

Directorul general al ONU susține însă că indiferent de recomandarea venită din partea Comitetului, OMS trebuie să facă tot posibilul pentru a opri variola maimuței și pentru a salva vieți, mai arată AFP.

ONU face apel la OMS să oprească variola maimuței

„Indiferent de recomandarea Comitetului, OMS va continua să facă tot posibilul pentru a opri variola maimuţelor şi a salva vieţi”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al agenţiei ONU, la o conferinţă de presă miercuri.

Amintim faptul că la o primă întâlnire în care s-a dezbătut subiectul variola maimuței și care a avut loc pe 23 iunie, majoritatea experţilor i-au recomandat dr. Tedros să nu declare o urgenţă de sănătate publică de interes internaţional.

În ceea ce privește situația la nivel mondial, variola maimuței care a fost depistată la începutul lunii mai în Africa, s-a extins rapid, iar acum Europa este epicentrul. OMS susține însă că în majoritatea cazurilor, pacienţii sunt bărbaţi care au relaţii sexuale cu bărbaţi, relativ tineri şi care locuiesc în general  în oraşe.

În total, până la începutul acestei săptămâni, Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CEDC) a înregistrat 7.896 de infecţii cu virusul variolei maimuţei.

Spania, țara europeană cu cele mai multe cazuri de variola maimuței

Cea mai afectată țară din Europa este Spania. Aici s-au înregistrat 2.835 de astfel de cazuri. Spania este urmată de Germania, cu 1.924 de cazuri, apoi Franţa cu 912, Regatul Ţărilor de Jos cu 656 de cazuri şi Portugalia cu 515.

Dr. Rosamund Lewis, principalul expert al OMS în variola maimuţelor, anunța miercuri că în afara situației din Africa, în general, „99% din cazurile raportate sunt la bărbaţi”.

Menționăm faptul că în ultimele luni de zile s-au tot căutat soluții în acest sens, iar din ce în ce mai multe țări au început achiziția de vaccinuri. Compania daneză Bavarian Nordic, singurul laborator care produce un vaccin autorizat împotriva variolei maimuţei, spre exemplu anunța la începutul acestei săptămâni că a primit o comandă de 1,5 milioane de doze.

Majoritatea dozelor ar urma să fie livrate în 2023, dintr-o ţară europeană al cărei nume nu a fost dezvăluit. Statele Unite au comandat și ele alte 2,5 milioane de doze de vaccin.