Documentarul de aproximativ o jumătate de oră de la postul citat prezintă un fenomen îngrijorător pentru România și anume fenomenul deșertificării din țara noastră. Potrivit specialiștilor citați în reportaj, în următoarele decenii fenomenul s-ar putea întinde până în apropierea Capitalei.

În ciuda faptului că ecologiștii încearcă să evite cele mai negre scenarii prin împăduriri, nisipul a pus deja stăpânire pe regiunea Olteniei, unde se face din ce în ce mai cald și mai uscat. În acest context, furtunile de nisip ar putea deveni în curând o problemă pentru București.

Consecințele schimbărilor climatice pot fi văzute și resimțite clar în regiunea Oltenia. Acolo unde pajiștile și pădurile verzi ocupau odată malurile Dunării, astăzi puteți vedea doar zone nisipoase. Zona acoperă acum peste 800 de kilometri pătrați de-a lungul Dunării, iar vântul suflă nisipul în sate și ajunge chiar în Capitală, mai scrie G4media, care citează documentarul ARTE.

De vină sunt schimbările climatice și politicile agricole

Totul este rezultatul schimbărilor climatice, dar și politicii agricole nemiloase. Amintim aici anii 1970 și 1980 când a fost promovată masiv producția agricolă pe scară largă prin tăierea pădurilor și drenarea lacurilor.

În tot acest timp, ecologiștii, antreprenorii și politicienii locali încearcă acum să oprească devastarea continuă din sudul țării. De exemplu, parlamentarul și activistul de mediu bucureștean Octavian Berceanu împreună cu inginerul forestier Dan Popescu, încearcă să-i convingă pe localnici și oficiali să planteze copaci în câmpurile îngrămădite.

De asemenea, fermierii se confruntă la rândul lor cu probleme din cauza solului nisipos, unde cu greu mai pot cultiva legume și chiar și culturile de cereale sunt afectate. De nevoie fermierii sunt nevoiți să cultive pepeni acum, singurii care o mai duc bine.

Dacă nu se face ceva în Oltenia, care deja se confruntă cu secetă vară după vară, am putea trage consecințe serioase de mediu, dar și în ceea ce privește agricultura în regiune.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea