Sudul României se deșertifică

Schimbările climatice sunt acum indiscutabile și impun acțiuni imediate, a spus ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Oficialul a fost prezent, vineri, la o conferință organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Apei și a Zilei Mondiale a Meteorologiei.

„Schimbările climatice reprezintă astăzi un adevăr incontestabil. Nu mai avem timp de pierdut, trebuie să acţionăm. Spun asta, nu doar referindu-mă la cifrele statistice. Spun asta pentru că, aproape în fiecare zi, în fiecare săptămână, discut cu oameni, cu reprezentanţi ai comunităţilor locale care ne aduc la cunoştinţă lucruri cu care s-au confruntat în ultimii ani. În foarte multe localităţi, oamenii spun că le seacă fântânile, nu mai au apă în fântâni, iar dacă acest lucru se întâmpla foarte rar în trecut, acum se întâmplă aproape în fiecare an. În legătură cu deşertificarea sudului României, am primit nişte semnale îngrijorătoare din partea colegilor ANM, care ne fac să luăm astăzi cele mai bune decizii”, a menţionat Mircea Fechet.Totodată, ministrul Mediului a făcut referire la conflictul din apropierea graniţelor României care are efecte şi de mediu.

Mircea Fechet a menționat că atunci când se face referire la Ziua Mondială a Apei, tema este „Apă pentru pace”. El a spus că fiecare dintre noi poate resimți efectele unui conflict în apropierea granițelor României. Și asta, nu doar din perspectivă socială sau economică, ci și din punct de vedere al mediului înconjurător.

Fechet a subliniat că, în ceea ce privește ecocidul, care reprezintă o distrugere gravă a mediului natural cauzată de acțiunea umană deliberată sau neglijentă, situația din Ucraina este un exemplu relevant. El a evidențiat că în urma agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, ecosistemele sunt distruse iremediabil, cursurile de apă sunt poluate pe termen lung, iar tragedia de la Nova Kahovka a avut consecințe grave, inclusiv poluarea Mării Negre.

Este momentul de reflecție

El a evidențiat că „nu traversăm cei mai simpli ani”. Ministrul a spus că momentul festiv oferă oportunitatea să reflectăm și la ceea ce se întâmplă în vecinătatea României, la responsabilitățile noastre.

În plus, a menționat că tema anului pentru Ziua Mondială a Meteorologiei se concentrează pe schimbările climatice. Fechet a lăudat munca pe care o depun reprezentanții ANM (Administrația Națională de Meteorologie). Le-a mulțumit, totodată,  și lor și celor de la Serviciul Hidrologic Naţional. Fchet a spus că cele două servicii sunt bine conectate.

„De 140 de ani, colegii de la ANM ne spun ce urmează să se întâmple, la ce să ne aşteptăm astăzi, la ce să ne aşteptăm peste o săptămână sau pe termen lung. Este o muncă extraordinară, este o muncă încărcată de profesionalism şi profit de această ocazie să mulţumesc tuturor colegilor pentru munca şi pentru dăruirea de care dau dovadă în fiecare zi. (…) Profit de această ocazie să vorbesc şi despre colegii de la Serviciul Hidrologic Naţional. Cele două servicii sunt bine conectate şi funcţionează extraordinar împreună. Când discutăm despre prognoze, avertizări meteo sau hidrologice, sunt cele două instituţii la care ne gândim, în primul rând. Aşadar, fie că discutăm despre diminuarea efectelor schimbărilor climatice, fie că discutam despre climă în general, despre recorduri şi despre toate datele pe care le avem, serviciu meteo are, fără îndoială, un rol extraordinar de important”, a adăugat ministrul Mediului.

Vineri, specialiștii au dezbătut problemele actuale legate de apă. Precum și cele referitoare la vreme și schimbările climatice. Evenimentul a avut loc în cadrul unei conferințe dedicate Zilei Mondiale a Apei și Zilei Mondiale a Meteorologiei.

Evenimentul este organizat de Administrația Națională „Apele Române” și Administrația Națională de Meteorologie, sub egida Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).