Potrivit unui comunicat de presă al ANSVSA, inspectorii autorităţii au efectuat controale pe întreg lanţul alimentar din domeniul producţiei cărnii de pasăre în perioada 3 – 21 iunie, fiind vizate 340 de obiective, dintre care: 184 exploataţii comerciale de pui de carne, opt exploataţii comerciale de curcani la îngrăşat, 48 unităţi de abatorizare şi tranşare a cărnii de pasăre, 87 unităţi autorizate pentru producerea cărnii tocate, a cărnii preparate şi a cărnii separate mecanic de pasăre şi 13 centre de sacrificare a păsărilor la nivelul fermelor.

În urma neregulilor constatate, au fost aplicate amenzi in valoare de 109.200 de lei şi au fost emise două ordonanţe de suspendare a activităţii. În plus, au fost confiscate peste 9,3 tone de piept de pui cu os congelat, de origine românească, contaminat cu Salmonella enteritidis. Întreaga marfă confiscată va fi distrusă în unităţi specializate.

Printre problemele constatate şi sancţionate de către inspectorii ANSVSA se numără igiena necorespunzătoare, deficienţe privind manipularea şi depozitarea cărnii de pasăre, deficienţe privind stocarea şi gestionarea medicamentelor şi a altor produse biologice la nivelul exploataţiilor comerciale de pui de carne, nerespectarea normelor sanitare-veterinare privind bunăstarea păsărilor în timpul transportului şi sacrificării sau deficienţe privind etichetarea cărnii de pasăre şi a produselor obţinute din carne de pasăre.