Victoriile obținute pe câmpul de luptă ucrainean se dovedesc a fi  destul de firave pentru armata rusă.  Rusia a declarat la finele lunii februarie că are control deplin asupra orașului ucrainean Avdiivka, după ce Ucraina și-a retras armata, deși Moscova a afirmat că unele trupe ucrainene se adăposteau, încă, într-o fabrică de cocs, după una dintre cele mai intense bătălii ale războiului.

Pericol nuclear în Europa

Acest câștig a venit cu un cost ridicat pentru Moscova pe toată linia frontului, scrie New York Post.

Ministerul Apărării din Ucraina susține că, până pe 20 februarie, numărul soldaților ruși care au murit în Ucraina a ajuns la 404.950. Adică peste 122.000 de soldați ruși uciși în 19 săptămâni de lupte.

Ziarul american notează că regimul de la Kremlin a dat dovadă de o desconsiderare totală față de victimele civile și militare și va continua să-și exercite contraofensiva, pe măsură ce Ucraina își epuizează muniția.

Agenția de informații militare a Ucrainei spune că Rusia are aproximativ 450.000 de soldați dislocați în țară.

Putin are în vizor orașele Krynky, Verbove, Robotyne, Synkivka și Ivanivka, iar trupele rusești vor asigura mișcarea înainte.

Dar deciziile viitoarei administrații a SUA și ale Germaniei cu privire la desfășurarea armelor de precizie ATACMS și racheta de croazieră Taurus vor cântări, probabil, foarte mult în mintea lui Putin.

La fel și garanțiile bilaterale de securitate, unele semnate în urmă cu doar câteva zile, cu Regatul Unit, Franța, Germania, Danemarca, Italia și Canada – și anunțurile Suediei și Marii Britanii privind asistență militară suplimentară.

O săptămână cu pierderi majore pentru Putin

Cu siguranță, scrie NY Post, a fost o săptămână cu pierderi majore pentru Putin.

În timp ce Kremlinul a împins forțele ucrainene din Avdiivka, pierderile de vieți omenești și echipamente contrazic narațiunea de armată  „învingătoare” a lui Putin.

Imagini șocante cu zeci de trupuri de soldați întinse pe câmp au apărut pe rețelele sociale, după ce ucrainenii au atacat cu HIMARS o bază de antrenament rusească lângă Volnovaha, în estul Ucrainei. Soldații ruși ar fi fost aliniați în câmp deschis, așteptând inspecția unui general, potrivit mai multor surse, iar proiectilele cu dispersie lansate de HIMARS au ucis 65 dintre ei.

Imaginile, care sunt greu de privit, au fost filmate la scurt timp după atacul ucrainean, și surprind un număr mare de soldați fără viață, căzuți pe câmp, lângă echipamentul lor.

În plus, Ucraina poate folosi arme furnizate de Occident pentru a lovi în interiorul Rusiei, a declarat săptămâna trecută secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.

„Conform dreptului internațional, Ucraina are dreptul la autoapărare. Asta include lovituri împotriva țintelor militare legitime, țintelor militare rusești în afara Ucrainei”, a declarat șeful NATO.

Ulterior, Ucraina a doborât cel de-al doilea avion rusesc de supraveghere A-50 în mai puțin peste o lună.

război în Ucraina
SURSA FOTO: Facebook, Volodimir Zelenski

Putin are nevoie de o ieșire globală pentru a-și reseta armata

Moartea lui Alexei Navalnîi i-a consolidat poziția internă, dar a schimbat calculul decizional al unor lideri occidentali vizavi de Ucraina.

„Escaladarea pentru dezescaladare” este o tactică favorită a lui Putin și, prin urmare, mizează din nou pe cartea nucleară pentru a încerca să intimideze Occidentul și să-l determine să se retragă din Ucraina.

Amenințare nucleară

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate, fost președinte al Rusiei, a amenințat săptămâna trecută America și Europa cu anihilarea nucleară în cazul în care Rusia va pierde războiul și ar fi forțată să se întoarcă la granițele sale din 1991.

Declarația sa a venit la scurt timp după ce președintele Comitetului de Informații al Camerei, Mike Turner, a anunțat că „deține informații referitoare la o amenințare gravă la  adresa securității naționale”, o capacitate nucleară anti-satelit.

În paralel, Vladimir Putin a zburat cu un bombardier strategic nuclear Tu-160M ​Este doar unul dintre mesajele trimise în ultimii doi ani de Kremlin,  mesaje care au contribuit la paralizia decizională a administrației Biden.

Forțele ruse din Ucraina sunt vulnerabile, iar Occidentul trebuie să-și folosească avantajele militare substanțiale înarmând Ucraina.

Amenințările nucleare ale lui Putin nu trebuie să rămână fără răspuns. Washingtonul trebuie să se confrunte cu Vladimir Putin la fel cum a făcut-o președintele John Kennedy cu Nikita Hrușciov, conchide ziarul american.