Evenimente Mica publicitate Abonamente Comunicate
CITEŞTE ŞI

Top 300

Performerii industriei chimice, medicamente și anvelope

Autor: | | 0 Comentarii | 645 Vizualizari

Cel mai important sector din activitatea economică a României este industria. Aproape un sfert din PIB este realizat de companiile din acest sector. Capital îi va prezenta și premia pe cei mai importanți jucători din industria chimică, medicamente și anvelope în cadrul Galei Premiilor Industriei Românești.

    Policolor

Producătorul de lacuri şi vopsele Policolor a investit în acest an 1,5 mil. euro în cercetare şi dezvoltare şi a făcut un pas important spre demararea lucrărilor la noua fabrică din Militari, un proiect de 6,4 mil. euro. Compania a anunţat că terenul de 13,9 hectare pe care funcţionează în prezent fabrica din zona Theodor Pallady a Bucureştiului a fost vândut cu un preţ de 22 mil. euro şi că a încasat banii pe jumătate din lot, restul urmând a fi plătiţi în 2019. Banii vor fi utilizaţi pentru construcţia noii fabrici ce va fi amplasată în spatele magazinului Dedeman din Valea Cascadelor. Pe lângă linia de producţie de vopsele şi lacuri pentru industria auto, cu o capacitate de 4.000 de tone pe an, care urmează să fie mutată, Policolor intenţionează să pună în funcţiune şi o linie secundară pentru producţia de vopsele pe bază de apă cu o capacitate de 5.000 de tone/an/schimb de producţie. „Aşteptările pentru 2017 sunt de creştere a cifrei de afaceri până în jurul cifrei de 29 mil. euro, faţa de 26,7 mil. euro în 2016, şi a EBITDA la peste 7 mil. euro, la nivel de grup“, spun reprezentanţii Policolor. În prezent, grupul Policolor Orgachim are peste 1.000 de angajaţi.

Kober

Afacerea celui mai puternic antreprenor român din industria de lacuri şi vopsele, Aurel Köber, şi-a continuat evoluţia pozitivă, 2016 fiind al şaselea an consecutiv de îmbunătăţire a rezultatelor financiare. Anul trecut, Kober a raporat vânzări în creştere cu circa 20% până la 64,5 mil. euro, în timp ce profitul producătorului s-a situat la nivelul de 7,3 mil. euro, în uşoară scădere faţă de cel din 2015, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Interesant este faptul că numărul mediu de angajaţi ai Kober s-a majorat cu 27% până la 744 de muncitori. Avansul afacerilor a plasat firma în fruntea producătorilor de lacuri şi vopsele din România, fiind urmat în clasament de Fabryo-Atlas Paints şi Deutek. Trebuie precizat, însă, faptul că omul de afaceri Aurel Köber îşi derulează prin această firmă activitatea a două fabrici de lacuri şi vopsele din Piatra Neamţ şi o fabrică de centrale termice din localitatea Vaduri.

 

    Oltchim SA

Compania Oltchim a trecut prin schimbări importante în acest an, şi a revenit spectaculos la prosperitate, după mai mulţi ani de declin în care toate lumea îi prevestea falimentul. Dacă anul trecut era încă pe pierdere, având doar un profit operaţional, anul acesta combinatul siderurgic a raportat un profit net de 6 milioane de euro, în primele şase luni ale anului, şi o cifră de afaceri de 100 de milioane de euro. Mai mult, administratorii companiei de stat aflată încă în insolvenţă, au reziliat contractele căpuşă şi au trimis la DIICOT o sesizare. Toate aceste rezultate se văd pe Bursă, unde compania listată a avut o creştere cu două cifre a valorii acţiunilor. Oltchim urmează să se privatizeze luna viitoare, singurii care mai trebuie să îşi dea acordul fiind creditorii, după ce statulromân a semnat contractul de vânzare-cumpărare cu Chimcomplex Borzeşti, singurul ofertant care a rămas pe poziţii, după ce fondul de investiţii White Tiger, s-a retras pe ultima sută de metri. Conform contractului, pachetele achiziţionate de Chimcomplex sunt Pachetul Clorosodice, Pachetul Oxi-alcooli, Pachetul PO/Polioli, Pachetul Servicii pe Teren, Pachetul Vagoane şi parţial Pachetul VCM/PVC, potrivit unui comunicat al Maravela &Asociatii, firma de avocatură care a consiliat cumpărătorul.

    Chimcomplex Borzeşti

Achiziţia combinatului Oltchim de către Chimcomplex Borzeşti este cea mai importantă ştire din piaţa de M&A în acest sfârşit de an. Nu mai puţin de 127 de milioane de euro, la care se adaugă TVA, trebuie să plătească compania, care îl are ca acţionar majoritar pe Ștefan Vuza, pentru cinci pachete integrale şi unul parţial din cele nouă scoase la vânzare de administratorul judiciar. Înfiinţată în 1954, Chimcomplex Borzeşti este unul dintre fabricanţii de produse chimice din România cu mare tradiţie. Combinatul, care face parte din Grupul Servicii Comerciale Române, fabrică şi astăzi peste 20 de produse chimice utilizate în majoritatea domeniilor de activitate din economie. În 2016, a înregistrat o cifră de afaceri de 41 de milioane de euro şi un profit de 1,8 milioane de euro. Anul acesta, toate resursele au fost canalizate spre preluarea combinatului Oltchim, compania fiind implicată în mai multe tranzacţii pentru a rost de lichidităţi. În ceea ce priveşte finalizarea procesului de vânzare, acesta ar urma să aibă loc în prima jumătate a anului 2018. 

 

    Rompetrol Rafinare

Rompetrol Rafinare (RRC) operează Petromidia Năvodari - cea mai mare rafinărie din România şi una dintre cele mai moderne şi complexe din regiunea Mării Negre, Vega Ploieşti - cea mai veche unitate de prelucrare în funcţiune (1905) şi singurul producător intern de bitum şi hexan, dar şi divizia de petrochimie. Prin divizia de petrochimie, RRC este unicul producător de polimeri de pe piaţa românească. Anul trecut, divizia de petrochimie a prelucrat o cantitate de 189.000 de tone de materii prime (propilenă, etilenă) - cel mai ridicat nivel din ultimii 5 ani, în creştere cu peste 8% faţă de volumele obţinute în 2015. Din produsele obţinute, circa 57% au fost livrate la export, compania reuşind să dezvolte trei noi tipuri de polimeri. Pentru acest an, reprezentanţii grupului petrolier şi-au propus prelucrarea unei cantităţi de peste 199.000 de tone de materii prime, cu 5% mai mult decât în anul trecut. În ceea ce priveşte produsele obţinute, compania speră să comercializeze o cantitate mai mare pe piaţa internă. Compania este deţinută în principal de KMG International (54,63% direct si indirect) şi statul român prin Ministerul Energiei (44,69%).

    Michelin România

 

Încă din 2001, grupul Michelin şi-a pus amprenta pe industria românească a anvelopelor. Achiziţionarea uzinelor de la Floreşti şi Zalău în acel an, precum şi construcţia, în 2003, a uzinei de cord metalic a transformat divizia grupului din România într-un actor important pe piaţa anvelopelor. În prezent, echipa formată din aproximativ 3.000 angajaţi exportă produsele româneşti către pieţe din Europa şi America de Nord. Pe lângă cele trei facilităţi, Michelin România gestionează şi o activitate comercială naţională care implică vânzarea cauciucurilor, în special sub mărcile Michelin, BF Goodrich, Kormoran, Kleber, produse la Floreşti, sau Taurus, Kormoran, Riken, realizate la Zalău. Încrederea grupului Michelin în potentialul zonei a determinat, în ianuarie 2005, desemnarea României drept centru regional pentru activităţile comerciale din Albania, Bosnia Hertegovina, Bulgaria, Croaţia, Macedonia, Muntenegru şi Serbia. Începând cu 2014, în urma unor schimbări administrative, România a devenit centrul de coordonare al noii zone comerciale din Europa Centrală şi de Sud. Din această nouă organizare fac parte Albania, Bosnia Hertegovina, Bulgaria, Cipru, Croaţia, Grecia, Macedonia, Muntenegru, Serbia, Slovenia şi Ungaria. În primăvara acestui an, producătorul francez de anvelope a anunţat că intenţionează să investească 60 de milioane de euro pentru extinderea uzinei de cord de la Zalău, fapt care va genera încă 140 de locuri de muncă.

    Pirelli Tyres România

 

Uzina Pirelli de la Slatina, una dintre cele mai moderne fabrici de anvelope pentru autoturisme, este echipată cu tehnologie de producţie non-robotizată de ultima generaţie, destinată realizării anvelopelor performante din gama premium. Deţinută de grupul italian încă din 2005, uzina românească a beneficiat de investiţii de peste 555 de milioane de euro şi are peste 2.200 de angajaţi. Ajuns la 11 ani de activitate în România, Pirelli va demara investiţii suplimentare de aproximativ 200 de milioane de euro, până în anul 2021, la centrul său de producţie din Slatina, subliniind astfel importanţa strategică a acestuia pentru activităţile grupului. Când va fi finalizat, noul plan de investiţii va crea aproximativ 500 de noi locuri de muncă şi va creşte capacitatea anuală de producţie de la 10 milioane la 15 milioane de unităţi. Suprafaţa fabricii va fi extinsă la 260.000 mp, de la 210.000 mp în prezent. Planul de dezvoltare implică, de asemenea, o zonă de producţie dedicată sporturilor cu motor, incluzând o unitate de producţie pentru campionatul de Formula 1 care să funcţioneze ca back-up pentru principala uzină Pirelli destinată Formulei 1, din Turcia. În luna septembrie, Wolfgang Meier, cu o experienţă de 22 de ani în cadrul grupului, a preluat conducerea Pirelli Tyres România. Grupul Pirelli desfăşoară în România numeroase activităţi sociale şi culturale printre care: parteneriatul cu Universităţile din Craiova şi Bucureşti ce vizează punerea în practică a unor inovaţii tehnologice, proiectul de difuzare a culturii italiene în Slatina, acordul de colaborare dintre Spitalul Niguarda Milano cu Spitalul din Slatina. 

    ANTIBIOTICE 

De la penicilină, primul produs fabricat în 1955, compania Antibiotice din Iaşi a fabricat sute de substanţe farmaceutice. Astăzi, Antibiotice SA este unul din cei mai importanţi producători români de medicamente generice care continuă să însănătoşească generaţii de oameni. Ca urmare a investiţiilor de circa 4,5 milioane de euro, derulate în ultimii 10 ani, în fluxul de fabricaţie al Nistatinei, compania a obţinut în acest an din partea United States Pharmacopeia titulatura de standard de referinţă la nivel mondial. Antibiotice comercializează această substanţă activă în peste 50 de ţări şi estimează că în acest an va acoperi în jur de 50% din necesarul mondial de Nistatină. Pe lângă acest produs, la care Antibiotice îşi păstrează tatutul de lider mondial, compania a realizat investiţii şi în alte produse. Un exemplu în acest sens este demararea lucrărilor la o nouă capacitate de producţie pentru fabricarea medicamentelor topice şi supozitoarelor, lucrările, începute anul trecut, urmând să fie terminate în anul 2019. Pentru acest an, compania se aşteaptă, conform bugetului de venituri şi cheltuieli, la o creştere cu 2,3% a vânzărilor, până la 340 milioane de lei şi un profit brut similar cu cel de anul trecut. 

 

    Terapia SA

Înfiinţată în urmă cu aproape 100 de ani, Terapia SA este una dintre cele mai mari companii de medicamente generice şi produse OTC din România şi una din primele şase companii active pe piaţa farmaceutică locală. Terapia este parte a SUN PHARMAceutical Industries Ltd, grup indian prezent pe toate continentele cu 45 de unităţi de producţie şi aproximativ 2000 de angajaţi, având veniturile anuale de peste 4,6 miliarde de dolari. În umă cu doi ani, denumirea comercială a companiei a devenit Terapia – o companie SUN PHARMA, după ce SUN PHARMA a încheiat cu succes achiziţia Ranbaxy Laboratories Limited. Anul trecut, Terapia SA a înregistrat o cifră de afaceri de 126 milioane de euro, în creştere cu 4,3% faţă de nivelul raportat în anul anterior. În acelaşi timp, rezultatul net al companiei a crescut de la 22 de milioane de euro, valoare înregistrată în 2015, la 31,8 milioane de euro, adică o majorare de aproape 45%. Compania avea la finele anului trecut un număr de 861 de salariaţi, cu 60 mai mulţi decât în anul 2013 când a avut loc tranzacţia între Sun Pharma şi Ranbaxy Laboratories Limited.

    Azomureş

Cu o istorie de mai bine de jumătate de secol, Azomureş este cel mai important producător de îngrăşăminte pentru agricultură din România. Anul trecut, compania a finalizat cu succes investiţia într-o nouă staţie de tratare a apelor industriale provenite de pe platforma de producţie, în valoare de peste zece milioane de euro. Staţia de tratare a fost astfel gândită încât să poată procesa şi alte ape industriale, provenite de la agenţi economici din zonă. Această investiţie vine în continuarea unuia dintre cele mai ambiţioase planuri de retehnologizare din România. În primăvara anului 2012, compania Azomureş a intrat în proprietatea Ameropa Holding, unul dintre cei mai importanţi traderi de cereale şi îngrăşăminte la nivel mondial, iar tranzacţia a reprezentat un punct de cotitură în dezvoltarea Azomureş. Astfel, cu o investiţie de 240 de milioane de euro s-au modernizat instalaţiile cheie, cum ar fi fabrica de Uree şi instalaţia Amoniac. Compania a înregistrat în 2016 o cifră de afaceri de 326 de milioane de euro, în scădere faţă de 2015, dar şi un profit net de aproape 33 de milioane de euro, în creştere cu peste 5 milioane de euro.

Capital - Comenteaza
Capital - Twitter
Printeaza

Alte articole

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

EVZ

Doctorul Zilei

Animal Zoo

EVZ Monden

Ziare.com

DCNews

Stirile Kanal D

AutoBild

Economica.net

Agrointeligenta

StiriDiaspora.ro

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.