Numărul senatorilor şi deputaţilor în viitorul Parlament al României depăşeste numărul scaunelor din sala de plen, a anunţat Dragnea. Potrivit calculelor USL, viitorul Parlament va fi compus din 550 de parlamentari, iar numărul de locuri în plen este de 501.

În cursa electorală pentru un loc în Parlament s-au înscris peste 2.400 de candidaţi, care au avut la dispoziţie 30 de zile pentru a convinge alegătorii că merită să le acorde încrederea şi să le ofere votul pe 9 decembrie.

Dacă ne uităm la declarațiile de avere ale senatorilor și deputaților, observăm că nu salariul pare să fie motivația supremă de a ocupa un scaun în parlamentul României.

Un senator a câștigat anul trecut undeva în jur de 50.000-60.000 de lei, ceea ce înseamnă cam 4.000-5.000 de lei pe lună. Să fie oare atât de atractiv salariul de 1.000 de euro pe lună pentru un om ca Dan Diaconescu sau ca Gigi Becali?

De asemenea, un deputat își trece în declarația de avere o indemnizație de 60.000 de lei.

Spre exemplu, Dan Voiculescu a încasat 58.968 de lei pentru serviciul de senator, dar are un împrumut acordat în nume personal de peste 12 milioane de lei.

Angajați din guvern, cu salarii mai mari ca-n Parlament

Dacă facem o comparație, există bugetari în Guvern care câștigă mai mult decât un parlamentar.

Un secretar general  grad II clasa 105 de la Ministerul Afacerilor Externe a avut în august un venit net de 11.138 de lei, cu aproape 5.000 de lei mai mult decât șeful acestui minister.

Și la Ministerul Economiei avem salarii de peste 10.000 de lei. Este cazul unui director de cabinet care a avut în martie un venit de 10.800 de lei, cu peste 4.000 de lei mai mult decât a luat ministrul.
Concluzia?  Miza pentru o funcţie de parlamentar nu o reprezintă salariul luat de la Senat sau de la Camera Deputaților, ci posibilitatea afacerilor colaterale care pot fi realizate odată cu funcția.