Premisa infiintarii primului fond privat de pensii romanesc a atras ca un magnet banci internationale, companii de asigurari, fonduri de investitii, oameni cu bani. George Soros este unul dintre acestia. El a pus primii bani, 550 de mii de dolari, pentru crearea cadrului juridic al pensiilor private in Romania. O suma nu foarte mare, dar care a tras dupa ea alte patru milioane de dolari. Rezultatul: o serie de acte normative pe care, pentru a castiga alegerile, PSD le-a aruncat la gunoi, inlocuindu-le cu altele, agreate de sindicate. De ce? Liderii sindicali nu aveau de spus nici un cuvant in administrarea fondurilor universale de pensii, dar au un rol cheie la capitolul pensii ocupationale.

Miloanele de dolari au fost folosite pentru elaborarea cadrului legislativ al pensiilor publice (pilonul I), fonduri universale de pensii (pilonul II), pensii ocupationale (pilonul III) si pensii aditionale (pilonul IV). Pilonul II era obligatoriu, dar nu impunea salariatului cheltuieli suplimentare. Pilonul III, neobligatoriu, presupunea bani in plus de la salariat. Pilonul IV era destinat sustinerii pensionarilor de astazi, fondurile provenind din privatizare. Schema fusese pusa la punct de Banca Mondiala si conditiona acordarea imprumutului PSAL II. Nu a supravietuit insa alegerilor.

Legislatia fondurilor universale de pensii a fost abrogata. Marian Sarbu, ministrul muncii, spune ca statul nu-si poate permite sa imparta banii de asigurari sociale proveniti de la cele peste zece milioane de persoane ocupate (fondurile universale se formau in urma impartirii contributiei, neschimbate, a angajatului intre stat si sectorul privat). Richard Florescu, Project Officer la Banca Mondiala, afirma insa ca „daca pilonul II era introdus inaintea pilonului III, acesta din urma era mai putin atractiv pentru populatie. Oamenii stiau ca au doua surse pentru asigurarea pensiilor de batranete si, avand in vedere nivelul scazut de trai, interesul pentru pensiile ocupationale ar fi fost scazut”. Trebuie spus ca nici asa, cu pensii ocupationale inaintea celor private, problema ministrului Sarbu nu se rezolva. Sumele colectate in contul pensiilor ocupationale nu sunt impozabile. Bugetul va inregistra deficitul de care ministrul s-a temut cand a abrogat fondurile universale de pensii.