La finalul lunii martie 2012, ranadmentele fondurilor private de pensii au depăşit pragul de 5% menţinându-se peste inflaţie. Deşi au crescut  faţă de 2011, câştigul este încă modest în raport cu potenţialul indicat de evoluţiile bursiere, după cum arată o analiză www.conso.ro.  Cel mai mare randament anualizat, la finalul lunii martie, l-a înregistrat fondul Pensia Viva, administrat de Aviva, cu o creştere de 5,62% în ultimele 12 luni.
Randamente de peste 5,50% mai prezintă fondul AZT Viitorul Tău, administrat de Allianz Ţiric, în timp ce majoritatea fondurilor afişează randamente în intervalul 4,50%-5,50%. Cel mai mic randament anual la finalul lunii martie îl înregistrează ING – 3,59%.
Evoluţia este una pozitivă faţă de 2011, când randamentele anuale la finalul lunii decembrie variau între 1,95% şi 4,98%.

Au ratat raliul bursier

Randamentele oferite de pensiile private rămân în continuare în urma depozitelor bancare, în ciuda unei evoluţii pozitive dar şi a scăderii dobânzilor oferite de bănci. Rata medie în cazul unui depozit pe 1 an în lei ajunge în prezent la 5,95%.
Performanţa fondurilor de pensii este însă mult sub potenţial, dacă ne uităm la creşterea înregistrată pe bursă în primul trimestru din 2012.  La BVB, indicii generali BET şi BET-C au revenit spectaculos în primul trimestru al anului, după o cădere în 2011.
Din decembrie până în martie, indicele BET a urcat cu aproximativ 24%, în timp ce BET-C a înregistrat o creştere de 17,4% în primele trei luni ale anului. Dacă fondurile de pensii ar fi profitat de avansul puternic al BVB, creşterile de randament ar fi fost mult mai puternice.
Portofoliul de investiţii în acţiuni al fondurilor este însă foarte redus. Conform celor mai recente date CSSPP, ponderea totală de acţiuni în activele fondurilor de pensii obligatorii a fost la finalul lunii februarie de 12,74%.