Subiectul tăierii pensiilor speciale și controversele legate de pensiile militare, în tot acest context, este un subiect extrem de fierbinte în România în aceste zile.

Marius Budăi critică erorile din alcătuirea PNRR în domeniul pensiilor. Ce se mai poate rezolva acum, alături de Comisia Europeană și Banca Mondială?

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a explicat de ce Comisia Europeană a interpretat că toate pensiile care nu sunt bazate strict pe contributivitate s-ar încadra la pensii speciale, totul plecând de la modul deficitar în care a fost alcătuit PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) la București.

Marius Budăi a subliniat și faptul că acest jalon din PNRR a fost trecut eronat în dreptul Ministerului Muncii, pentru că acolo nu există specialiștii necesari să facă reformă în toate domeniile. Ȋn plus, ministrul Muncii a vorbit și despre deciziile ce trebuie acum luate în urma raportului sosit de la Banca Mondială, care oferă o serie de sugestii pe tema pensiilor speciale.

„În decembrie 2021 am aprobat un memorandum în Guvern în care s-a format un prim grup de lucru unde nu erau miniștrii de resort care au în coordonare pensiile militare, pentru că, în concepția noastră pensiile militare nu erau acolo.

Însă, din cauză că într-un mod „profesionist” a fost trecut în PNRR expresia inexistentă juridic în România de „pensii speciale”, Comisia Europeană a interpretat că toate pensiile care nu sunt strict de contributivitate se încadrează aici. Practic, pe baza acelui memorandum, va fi completat acel grup cu miniștrii care au în coordonare pensiile militare și de ordine publică și care trebuie să vină cu aportul lor la această reformă.

Eu am spus tot timpul că a fost trecut eronat în dreptul Ministerului Muncii acest jalon deoarece Ministerul Muncii nu are specialiștii necesari să facă reforma în apărare și ordine publică, în justiție, diplomați, navigatori sau aviatori.

Dar ne-am ocupat în acest an, conștienți că trebuie să rezolvăm această problemă, și s-a lucrat pe baza unui raport preliminar al Comisiei Europene. S-a prezentat proiectul de act normativ, eu personal l-am prezentat într-un video call cu Banca Mondială, am prezentat Comisiei Europene acest proiect înainte de a fi trecut prin Guvern și depus în Parlament.

A venit acest raport final al Băncii Mondiale și trebuie să discutăm în sinteză, trebuie să-l analizăm foarte amănunțit așa încât la discuțiile cu Comisia să fie luată decizia finală.

Eu am învățat din această implementare a PNRR până acum că e mai bine să discuți cu Comisia Europeană înainte de a aproba un proiect, așa încât să ai acordul și toate principiile stabilite așa încât să nu ai probleme ulterior”, a declarat Marius Budăi pentru postul B1TV.

Marius Budăi: Pensiile militare nu sunt pensii speciale

Ministrul Muncii a insistat din nou că pensiile militarilor nu sunt pensii speciale și, mai mult, ele au trecut deja prin „câteva reforme”, iar în anul 2017 a avut loc „o reducere de procent de la 80 la 65%” în cazul acestora.

Eventual, s-ar putea purta o serie de discuții cu Ministerul Finanțelor, astfel încât să existe o eventuală impozitare a părții necontributive din pensiile militare, a mai precizat Marius Budăi.

Când va fi gata reforma pensiilor speciale?

Cât despre momentul în care va fi, în cele din urmă, finalizată această reformă, ministrul Muncii a explicat că zvonurile lansate de către USR în spațiul public ar fi greșite, iar reforma acestor pensii speciale nu este legată de cererea 2 de plată din PNRR, ci de cea cu numărul 3, astfel că există timp pentru ca legea să treacă de Parlament.

„Aici mulți colegi care fac mult zgomot, dar au zero soluții, și mă refer aici la colegii din USR care atunci când au fost la guvernare n-au avut nicio soluție cum să rezolve această problemă… să stea liniștiți, o să rezolvăm noi.

Ei au indus în spațiul public precum că această reformă e aferentă cererii 2 de plată din PNRR. E total eronat, această reformă e aferentă cererii 3 de plată și până la depunerea acestei cereri cu siguranță legea va fi adoptată de Parlament”, a mai spus Marius Budăi, luni seară.