În doar câteva zile, Casa Națională de Pensii va încheia contractul pentru software-ul informatic care va fi utilizat pentru recalcularea pensiilor a milioane de români.

Dosarele au fost digitalizate aproape în totalitate.

De asemenea, există și alte vești bune pentru pensionari. Normele pentru noua lege a pensiilor au fost publicate în Monitorul Oficial. Iar momentul în care va începe recalcularea pensiilor se apropie cu pași rapizi.

În ceea ce privește momentul în care oamenii vor primi aceste decizii de recalculare și care categorii de pensionari vor rămâne cu veniturile înghețate, șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a declarat că acest aspect va fi comunicat în curând.

„Într-adevăr, avem o certitudine: deja normele metodologice de aplicare a legii 360 pe 2023 au fost adoptate în ședință de Guvern și publicate în Monitorul Oficial.

De acum intrăm în linie dreaptă.

În perioada imediat următoare, vom semna contractul subsecvent cu firma care asigură mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), astfel încât după ce softul va fi furnizat și va fi realizat de colegii care asigură această mentenanță, vom începe propriu-zis recalcularea dosarelor de pensie.

Din data de 1 septembrie, toți pensionarii vor primi pensiile recalculate conform noii formule prevăzute în lege”, a declarat acesta joi, pe 7 martie, pentru Antena 3 CNN.

Pensii cu până la 80% mai mari pentru acești români

În România, peste 3.000.000 de pensionari vor beneficia de majorări. Ceilalți români vor rămâne cu nivelul actual al pensiei.

„În urma acestei recalculări, nicio pensie nu va scădea. Vom avea majorări, în principal, ale pensiilor.

Avem un buget suplimentar de 25 de miliarde pentru recalculare de la 1 septembrie și pentru indexarea de la 1 ianuarie, cu 13,8%.

Colegii mei de la Casa Națională de Pensii și colegii de la Casele teritoriale de Pensii sunt capacitați ca să reușim să facem acest proces de recalculare în timp util, astfel încât pensionarii să își primească drepturile legitime care li se cuvin începând cu 1 septembrie.

Sunt majorări care vor ajunge până la 80% chiar, dar și mai mari, datorită acelor puncte de stabilitate care fac diferența.

Este practic noutatea în lege: persoanele care au realizat niște stagii suplimentare de cotizare vor beneficia de nişte majorări destul de însemnate”, a explicat Daniel Baciu.

Daniel Baciu, casa de pensii
Daniel Baciu / SURSA FOTO: Facebook, Daniel Baciu

Pensii duble pentru românii cu indemnizații mici și stagiu de cotizare mare

Amintim că unii români vor beneficia de pensii duble după recalcularea din septembrie. Daniel Baciu a subliniat că noile modificări ale Legii pensiilor vor viza corectarea inechităților existente. Aceste ajustări vor lua în considerare perioadele suplimentare de muncă ale românilor, acordându-se puncte de stabilitate pentru acestea.

Potrivit președintelui CNPP, românii cu indemnizații reduse în prezent, dar cu un lung stagiu de cotizare, vor înregistra o dublare a pensiilor. Aceste majorări vor fi realizate prin acordarea de puncte de stabilitate acestor cetățeni.

Cine beneficiază de puncte de stabilitate

Conform prevederilor Legii 360/2023, românii care au activat în câmpul muncii timp de cel puțin 25 de ani beneficiază de puncte de stabilitate. Astfel, pentru fiecare an lucrat între 25 și 30 de ani, li se acordă 0,5 puncte.

În cazul celor care au o perioadă de cotizare cuprinsă între 30 și 35 de ani, aceștia primesc 0,75 puncte pentru fiecare an. Cei care au muncit mai mult de 35 de ani vor primi câte un punct de stabilitate pentru fiecare an lucrat. Mai multe puteți citi aici.