Președintele Casei Naționale de Pensii (CNPP) a oferit noi detalii despre recalculare și documentul pe care îl vor primi pensionarii în scurt timp. Daniel Baciu a spus și ce se va întâmpla în cazul în care, în urma recalculării, rezultă o pensie mai mică.

Daniel Baciu spune că nimeni nu va primi pensii mai mici

Potrivit șefului CNPP, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată dacă, în urma recalculării, rezultă o sumă mai mică.

„Da, lucrul acesta este prevăzut clar în lege, noi respectăm exact legea, vorbim de legea 360. Dacă în această formulă de calcul există un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată în prezent, lucrurile sunt foarte clare, pensionarul rămâne cu pensia cea mai avantajoasă în plată”, a explicat Daniel Baciu la Digi24.

Amintim că decizia de recalculare a pensiei va fi trimisă în plic, prin Poșta Română, fiecărui pensionar. Astfel, procesul de recalculare se poată finaliza până în luna septembrie, spune președintele CNPP.

În cazul în care un pensionar nu este acasă când vine poștașul, plicul cu decizia sa va rămâne o perioadă de câteva zile la oficiul poștal.

Daniel Baciu, presedinte CNPP, pensii, pensionari, pensie
SURSA FOTO: Facebook

Software-ul informatic este complet funcțional și va începe în curând procesul automat de recalculare

Amintim că software-ul informatic este complet funcțional și va începe în curând procesul automat de recalculare. Fiecare cetățean român poate experimenta o creștere diferită a pensiei, variind între 1% și 100%, în funcție de trei elemente esențiale: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate.

Pentru recalcularea pensiei, fiecare pensionar va avea un punctaj care va fi înmulțit cu valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei.

Pensia minimă și punctul de pensie vor rămâne neschimbate până la 1 ianuarie 2025.

Aproape 1,7 milioane de pensionari nu vor beneficia de creșteri ale pensiilor, dar nu va exista nicio diminuare a acestora în urma recalculării, conform asigurărilor autorităților.

Printre cei afectați se numără pensionarii cu pensii minime și stagiile reduse de muncă, care vor continua să primească pensii sociale de 1.281 de lei.

În cazul pensiilor foarte mari, nu se va înregistra o creștere la recalculare. Dacă un pensionar primește deja o sumă considerabilă, nu va beneficia de majorări suplimentare.