„E suficient să întrebați oricare cetățean, simplu cetățean, nu cu pensii de felul acesta, un pensionar, întrebați-l dacă e cinstit, dacă e drept, ce se întâmplă cu sistemul de pensii din România.

Și asta nu înseamnă că se rezolvă lucrurile, pe de altă pare e presiunea asta extraordinară din partea puterii parlamentare să crească cu 40% pensiile. De ce să le crești cu 40%? Ca să nu le mai poți plăti încă din prima lună…? E absolut lipsit de sens. Cum să susții așa ceva. Eu nici nu știu cum pot fi luate în considerare astfel de inițiative parlamentare.

Aici e vorba de tratarea acestor oameni, a pensionarilor, tratarea lor cu dispreț, ca o masă de manevră. De 30 de ani încoace ei așa sunt tratați. De către toate puterile politice care au fost aici în România. Nimeni nu s-a ocupat cu adevărat de probleme pensionarilor, adică să ia sistemul de pensii, nu numai sistemul de pensii, viața unui pensionar din România și să vadă, unde sunt suferințele, problemele grave, unde apar – la medicamente, la tratament, la cumpărarea de produse unde prețurile sunt din ce în ce mai mari.

Să vadă întreaga situație a pensionarilor și să gândească un sistem echitabil pentru toată lumea, care să nu însemne neapărat belșug, ca să folosesc o expresie a domnului Dan Barna, ci echitate și demnitate”, a spus Cristian Tudor Popescu la Digi24.

Oamenii se simt desconsiderați

„Pentru că ce îi scoate acum din sărite, oamenii aceștia se simt în primul rând desconsiderați, jigniți, cei mai mulți dintre ei au muncit ani mulți, au muncit și în sistemul comunist, iar pensiile astea de mizerie pe care le iau în raport cu aceste pensii nesimțite, sfidătoare, pentru că asta e problema, îți bați joc de mine în ultimă instanță.

Eu poate că pot să trăiesc și cu 2000 de lei în timp ce tu ai 70.000 de lei. Dar cum arată asta? Îți bați joc de mine, de munca mea. Pentru că, de fapt, pensia nu reprezintă numai niște bani, ci și o apreciere a muncii depuse de om în cursul vieții. Nimeni nu a abordat așa problema pensionarilor. Toată lumea a vrut să genereze ideea «Noi vă dăm! Cu noi o să fie belșug, o să vă dăm pensii pân’ la cer».

Dacă oamenii s-ar simți apreciați, tratați cu respect, s-ar simți demni în această postura a lor, atunci ar fi deschiși și ar înțelege că nu se poate da acum 40% mărire la toată lumea.

În momentul de față pensia minimă cât este? 700 de lei? Nu se poate așa ceva! Aia este o jignire. Problema nu e că nu se măresc pensiile cu 40% ci că nu ar trebui să existe pensii de asemenea dimensiune, la asemenea nivel. Eu, dacă aș fi politician și m-aș ocupa de sistemul de pensii aș spune: «dom’le, în primul rând vreau să nu mai există nicio pensie sub 2000 de lei», de pildă. De ce? Fiindcă indiferent de ce-a muncit, c-a fost șef de stat sau a fost femeie de serviciu, omul ăla e bătrân. Are aceleași nevoi, aceleași cerințe la bătrânețe și pentru asta 700 de lei nu îi ajung. Categoric!

La peste 2000 de lei intervine contributivitatea. Aici ar trebui date pensiile speciale, la baza piramidei! Ăștia sunt bani de la stat. Ar trebui dați acești bani la baza piramidei pentru a îi ridica la un minim nivel de supraviețuire decentă, de viețuire decentă pe toți pensionarii din această țară. După aceea, vii peste cu contributivitatea care te poate duce la sume mult mai mari”, a conchis gazetarul.