Pensii 2024. Vești bune pentru cei care au cotizat 25 de ani

Pensii 2024.Se pregătesc majorări substanțiale pentru românii cu stagiul complet de cotizare după 1 ianuarie 2024. Sistemul public de pensii va fi reglementat, în principal, din toamna lui 2024, conform Legii 360/2023, care a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial.

Deși unele prevederi ale noii legi vor fi aplicate din ianuarie 2024, majoritatea vor fi implementate începând din septembrie 2024. Stabilitatea în activitate, definită ca un stagiu de cotizare de peste 25 de ani, va aduce și o pensie mai mare. Conform noii legi a pensiilor, cei care doresc să iasă la pensie și au un stagiu de cotizare contributiv de peste 25 de ani vor primi, începând din anul viitor, punctaj suplimentar.

Un aspect semnificativ al noii legi este extinderea stagiului complet de cotizare la 25 de ani, beneficiind în special bărbații care aveau anterior un stagiu de cotizare setat la 30 de ani. Aceștia vor experimenta, în consecință, o creștere semnificativă a pensiilor, de până la 30%, în funcție de numărul total de puncte acumulate în cariera lor profesională.

Practic, pentru stagiul de cotizare contributiv de peste 25 de ani, începând cu 1 septembrie 2024, se vor acorda următoarele puncte de stabilitate:

  • 0,5 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an realizat peste 35 de ani.

Numărul de puncte de stabilitate se acordă proporțional și pentru fracțiunile de an

Numărul de puncte de stabilitate se acordă proporțional și pentru fracțiunile de an. Este important de menționat că aceste reguli nu se vor aplica pentru perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii, conform documentului.

Punctele de stabilitate vor fi luate în considerare la stabilirea numărului total de puncte realizat de un asigurat. Mai exact, numărul total de puncte realizat de asigurat se obține prin însumarea punctajelor anuale ale acestuia și a numărului de puncte de stabilitate.

Punctajul anual al unui asigurat se va determina prin împărțirea la 12 a sumei punctajelor lunare realizate într-un an calendaristic. În final, valoarea pensiei se va stabili în baza numărului total de puncte realizat de asigurat, prin înmulțirea acestuia cu valoarea punctului de referință.