Pensie invaliditate. Proiectul noii legi a pensiilor aduce modificări semnificative și pentru cei care primesc pensie de invaliditate. Noua lege redefinește gradele de invaliditate și permite desfășurarea unor activități profesionale, cu posibilitatea cumulului pensiei de invaliditate cu venituri din aceste activități.

Conform proiectului, pensia de invaliditate se cuvine:

  • persoanelor care au realizat stagii de cotizare în sistemul public de pensii
  • care nu au împlinit vârsta standard de pensionare
  • care au capacitatea de muncă diminuată din cauza unor accidente de muncă, bolilor profesionale sau altor boli și accidente care nu au legătură cu munca

De asemenea, se iau în considerare și accidentele de muncă și bolile profesionale survenite în timpul și din cauza practicii profesionale, în cazul:

  • elevilor
  • ucenicilor
  • studenților

Redefinirea gradelor de invaliditate

Proiectul redefinește gradele de invaliditate în trei categorii:

  • gradul I, caracterizat de deficiența funcțională gravă și pierderea capacității de autoservire
  • gradul II, caracterizat de deficiența funcțională accentuată și păstrarea parțială a capacității de autoservire
  • gradul III, caracterizat de deficiența funcțională medie și păstrarea capacității de autoservire

Potrivit proiectului, pensionarii de invaliditate încadrați în gradul I de invaliditate au dreptul, pe lângă pensie, la o indemnizație pentru însoțitor. Aceasta reprezintă 50% din salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, conform legislației în vigoare.

bani
SURSA FOTO: Dreamstime

Pensia de invaliditate nu este permanentă

Este important de menționat că pensia de invaliditate nu se acordă definitiv. Ea este condiționată de afectarea temporară a capacității de muncă a persoanei.

Astfel, atunci când apare riscul invalidității, se acordă o pensie de invaliditate supusă unor verificări permanente pentru a constata dacă măsurile recuperatorii aplicate au dus la recuperarea capacității de muncă și dacă persoana își poate relua activitatea.

Un aspect esențial al proiectului este că, pe timpul acordării pensiei de invaliditate, persoanele pot să își desfășoare anumite activități profesionale, iar capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru acestea, la propunerea medicului expert.

”Întrucât pe timpul acordării pensiei de invaliditate nu se realizează stagii de cotizare în sistemul public, nu sunt îndeplinite condiţiile de stagiu complet de cotizare şi ca urmare nu se poate opta pentru o categorie de pensie ce este condiţionată de realizarea şi chiar depăşirea stagiului complet de cotizare. Pentru orice grad de invaliditate, în funcţie de natura afectării capacităţii de muncă şi tipul raportului de muncă, capacitatea de muncă poate fi considerată păstrată pentru anumite activităţi profesionale, la propunerea medicului expert”, arată iniţiatorii legii.