Un document al Ministerului Finanțelor Publice arată că, în anul 2019, s-au cheltuit 8,25 miliarde de lei pentru pensiile speciale ale militarilor, polițiștilor și angajaților de servicii.

Același document scoate la iveală suma lunară pe care un astfel de beneficiar o primește, în condițiile în care există controverse publice pe marginea sumelor plătite de buget pentru pensiile acestora. Concret, un astfel de beneficiar primește 4.500 de lei lunar.

Așa cum am notat anterior, sunt cheltuieli de 8,25 de miliarde de lei cu pensiile speciale, dela bugetul asigurărilor sociale. Numărul celor care beneficiază de acete venituri ajunge la aproape 150.000 de persoane.

Ministerul Finanțelor a mai notat că suma cheltuită anul anterior este puțin mai mare decât cea cheltuită în 2018. În plus, datele Ministerului Muncii arată că pensia medie în România al unui beneficiar din sistemul public este de 1.339 de lei.

„Pentru plata pensiilor militare de stat, cumulat la nivelul Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne și Serviciului Român de Informații la 31 decembrie 2019, au fost efectuate plăți în sumă de 8,25 miliarde lei, comparativ cu 8,24 miliarde lei la 31 decembrie 2018, înregistrând o creștere de 0,08%.

Pensiile speciale raportate la veniturile similare din asigurările sociale

În 2019, cheltuielile cu asistenșa socială au costat 37,5 miliarde de lei, în creștere cu 25,6 procente față de anul 2018. Din totalul plăților, suma de 28,3 miliarde lei, respectiv 75,46%, a fost utilizată de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, reprezentând asigurări sociale și ajutoare sociale, se mai arată în document.

Totuși, în luna iunie a acestui an, Parlamentul a adoptat o lege prin care pensiile speciale ar trebui impozitate cu un procent de maximum 85%.

Legea nu a fost privită cu ochi buni de către Avocatul Poporului și Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), motiv pentru care a fost atacată la Curtea Constituțională (CCR).

Sesizarea urmează a fi dezbătută de plenul CCR pe 30 septembrie, pentru că instituția a cerut puncte de vedere de la toate instituțiile implicate, care au angajați cu pensii speciale.