Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunță noi reguli extrem de importante pentru pensionarea la limită de vârstă. Se schimbă legea.

Noi reguli pentru pensionari

De pe data de 24 august se va aplica un nou mecanism privind deciziile de pensionare pentru limită de vârstă, care va scurta considerabil termenul care curge de la momentul împlinirii vârstei până la emiterea deciziei.

„Fiecare angajator va primi un e-mail cu o Notificare despre angajatul care se pregăteşte să se pensioneze. Cu 3 luni înainte. Viitor pensionar informat şi respectat!”, a anunţat Violeta Alexandru, Mai mult, aceasta spune că timpul de aşteptare a oamenilor la ghişee va fi cu mult mai scurt.

Termenul de analiză a dosarului de pensionare la nivelul caselor judeţene de pensii, în vederea emiterii deciziei de pensionare, poate fi redus considerabil dacă documentele necesare sunt pregătite din timp de către viitorul pensionar.

„La momentul întrunirii condiţiilor de pensionare, vreau ca fiecare solicitant să fi fost deja informat despre etapa trecerii la pensie, respectiv să-şi fi pregătit documentele astfel încât să se evite situaţiile în care, din pricina lipsei unor documente/adeverinţe, se tergiversează emiterea deciziei de pensionare”, a adăugat ministrul, pe o rețea de socializare.

Violeta Alexandru a amintit că, în prezent, în perioada care curge de la încetarea contractului de muncă până la emiterea deciziei de pensionare, oamenii nu au niciun venit. „Cu cât Casa de pensii de care aparţine întârzie eliberarea deciziei de pensionare (din orice cauză ar fi), cu atât persoana ajunge să nu mai aibă nicio resursă. Am trăit cele mai intense momente în acest mandat; pensionari care îmi spuneau, plângând, că nu mai au din ce să cumpere mâncare sau să îşi plătească întreţinerea”, a adăugat ministrul.

Violeta Alexandru a cerut Casei Naţionale de Pensii Publice să pregătească un mecanism prin care angajatorii din România vor primi o informare conţinând numele şi data pensionării angajaţilor care în următoarele 3 luni îndeplinesc condiţiile de vârstă pentru pensionare.

Informarea va cuprinde şi lista documentelor necesare (carnet de muncă, adeverinţe privind vechimea în muncă, diplome de studii, etc.) precum şi link-ul de unde se pot descărca formularele necesare. 24 august este termenul de finalizare, în prezent, se lucrează la operaţionalizarea acestui mecanism.

„Viitorii pensionari îşi vor putea pregăti dosarele în mod adecvat, având timp suficient la dispoziţie. Nu vreau ca momentul pensionării să fie, din cauza administraţiei, un coşmar pentru ei. Cât ţine de mine, vreau ca acest moment să fie o plăcere. Aşa le doresc să le fie toată viaţa de pensionar, după toată munca depusă.

Cred că prin această decizie pe care am luat-o se va reduce şi volumul de muncă de la nivelul angajaţilor caselor de pensii care vor analiza dosare bine pregătite, cu documente complete, lizibile; nu vor mai fi nevoiţi să facă reveniri de completare la solicitant (adică timp suplimentar pierdut) şi vor putea emite deciziile de pensionare în termen mult mai scurt. Mai puţine drumuri la casele de pensii, pensionari corect informaţi, timp redus pentru emiterea deciziilor de pensionare! Doar măsuri de management, nu trebuie să inventăm legi!”, a încheiat ministrul Muncii.