Apar noi detalii în cazul care a şocat recent România. Olandezul pedofil Johannes Visscher a fost subiectul unui documentar din 1997, „TBS: Beneficiile îndoielii”. Subiectul filmului îl reprezintă clinicile unde sunt trimiși condamnații care suferă și de probleme psihice, scrie Libertatea.ro.

Doi ani a durat producția acestei mini-serii care, conform criticilor de film olandezi, reprezintă o pledoarie pentru a doua șansă acordată infractorilor. Johannes Visscher apare în partea a patra. „Despărțirea”, episod care a concurat, ca film de sine stătător, la premiile cinematografiei olandeze, fiind nominalizat la trofeul „Vițeul de Aur”. Alături de Visscher, în documentar apar încă trei condamnați internați la TBS: un piroman, dintr-o familie de pompieri. un criminal adolescent, care își ucisese un prieten și un hoț.

Johannes Visscher vorbește în documentar despre faptele pentru care a fost condamnat, atacase două femei. Psihoterapeutul care se ocupă de el încearcă să-l convingă pe Visscher că în interiorul lui se află și un violator, nu doar un atacator.

„Când ies de aici, nu vreau să fiu recunoscut, las totul în urmă și încep o viață complet nouă”, spunea Visscher, care, la data filmării documentarului, avea 23 de ani.

Condamnatul mărturisește că a atacat femei deoarece dorea „să vadă frica în ochii lor, e un fel de furie, de care încerc să scap”. Visscher își descrie creierul drept „o bombă cu ceas, care poate exploda oricând”. În documentar, el povestește despre tatăl său, alcoolic violent, și despre mama sa, care, când nu era internată la psihiatrie, îl obliga să doarmă în același pat cu ea până la vârsta de 12 ani.