Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a inspectat, vineri, tronsonul timişean al autostrăzii Arad-Timişoara, ea declarându-se destul de mulţumită de stadiul şi de ritmul lucrărilor, care au avansat cu aproape 10% de la recenta sa vizită, în urmă cu circa două luni.
Ministrul şi-a exprimat speranţa că, treptat, atât constructorii români, cât şi cei străini, vor învăţa că şi în România trebuie să se lucreze corect şi termenele de execuţie a lucrărilor să fie respectate. De asemenea, Boagiu s-a declarat încrezătoare că până la finele lunii decembrie, autostrada va fi dată în folosinţă, tronsonul bănăţean al autostrăzii urmând să fie traversat de circa 30.000 de autovehicule pe zi.
Lucrările la tronsonul autostrăzii Timişoara – Arad, care face parte din coridorul IV paneuropean, au avansat în ultimele două luni, după ce au început raportările săptămânale ale prefectului spre Ministerul Transporturilor privind stadiul lucrărilor.
Dacă, în urmă cu două luni, şantierul era la 40% din graficul lucrărilor, acum este la aproape 70%, ceea ce înseamnă un progres de 30% în două luni şi dă speranţa că la finele anului tronsonul va fi gata.
Autorităţile spun că, în prezent, pe şantier se lucrează cu un efectiv de 350 de muncitori, două staţii de concasare şi 484 de utilaje. Cele 14 poduri şi pasaje sunt finalizate în proporţie de 83%, iar podeţele de pe traseu – 99%.
Primele discuţii despre necesitatea construirii autostrăzii bănăţene au demarat înainte de 2007, după care au urmat perioade lungi de tergiversări până la stabilirea finală a traseului arterei paneuropene, deoarece era prea aproape de reţelele electrice, de tunelurile feroviare, care s-ar fi putut surpa, şi de bazinul redresor al Apelor Banat de la Hitiaş, care reglează debitele râurilor Timiş şi Bega, în caz de inundaţii.
De asemenea, au existat probleme de expropriere şi despăgubiri ale proprietarilor ce aveau terenuri pe traseul autostrăzii, iar descărcarea arheologică a mai întârziat lucrările cu mai bine de jumătate de an.
Din totalul de 32 de kilometri de autostradă, tronsonul timişean este de 17 kilometri. Autostrada va lega România de Europa Occidentală, iar porţiunea din vest a coridorului IV paneuropean va face legătura între Sibiu – Lugoj – Timişoara – Arad – Nădlac, spre Ungaria.
Autostrada Timişoara – Arad va costa circa 200 de milioane de euro şi va fi finanţată de Banca Europeană de Investiţii, iar Guvernul României va contribui cu circa 70 de milioane de euro.