"CPBR consideră că orice iniţiativă privind conversia creditelor în valută trebuie să ţină cont de principiile stipulate de Directiva europeană nr. 17 din 2014, care stabileşte că operaţiunile de conversie se vor efectua la cursul de schimb de la data acesteia.  (…) Deşi Directiva europeană are ca termen de aplicabilitate luna martie 2016, CPBR consideră că elaborarea unei legislaţii naţionale care să se armonizeze cu principiile Directivei este posibilă chiar din acest an', se arată în comunicat.

Referitor la conversia creditelor la alt curs de schimb decât cel al pieţei din momentul conversiei, reprezentanţii CPBR cred că această problemă nu poate fi tratată printr-un act normativ, ci doar punctual, între bănci şi clienţii lor. În cazul în care conversia la alt curs se impune pe cale legislativă, ar putea apărea situaţii inechitabile în rândul clienţilor.

'Spre exemplu, persoane care au contractat credite de sute de mii sau milioane de franci elveţieni sau alte valute pentru investiţii în afaceri imobiliare ar beneficia de aceleaşi condiţii cu cei care, în mod obiectiv, nu-şi mai pot achita ratele lunare', spun specialiştii CPBR.

În plus, băncile membre ale CPBR susţin că o lege a insolvenţei persoanelor fizice ar fi benefică doar în măsura în care nu va încuraja abuzurile în aplicare şi indisciplina la rambursare în rândul persoanelor fizice.
"Din păcate, ca şi concept, până în prezent considerăm că el nu a fost corect promovat şi nici mediatizat, deoarece a circulat ca o soluţie percepută ca potenţial salvatoare pentru consumatorii care, mai mult sau mai puţin, pe o durată mai lungă sau mai scurtă de timp, se confruntă cu unele dificultăţi financiare, însă doresc să-şi menţină nivelul de trai actual chiar în condiţiile scăderii veniturilor după perioada de criză', se subliniază în comunicat.

În ceea ce priveşte OUG 46/2014, privind restructurarea creditelor, cu modificările propuse recent de Ministerul Finanţelor, băncile membre ale CPBR sunt de acord cu implementarea ei, cu caracter de protecţie socială.

SURSA: Agerpres