Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a exprimat regretul profund pentru trecerea în neființă a criticului și istoricului literar Alex Ștefănescu. Patriarhul Daniel îl consideră pe renumitul critic „un exemplu strălucit de bunătate, erudiție și fidelitate față de credință și cultură”.

Într-un mesaj transmis duminică, Patriarhul a adus condoleanțe familiei îndoliate, prietenilor și celor care au apreciat lucrările lui Ștefănescu. Liderul BOR a subliniat veșnica lui pomenire din neam în neam.

Patriarhul Daniel, mesaj emoționant despre Alex Ștefănescu

Martor implicat profund în literatura română din ultimele cinci decenii, Alex Ștefănescu este autorul unei „Istorii a literaturii romane contemporane (1941-2000)”. El este cunoscut pentru înțelegerea sa adâncă a operei poetice eminesciene. Alex Ștefănescu este apreciat post-mortem ca „un model cultural și moral formator” de către Patriarhul Daniel.

„Am aflat cu adâncă întristare vestea trecerii din această viaţă, după o lungă şi grea suferinţă, a marelui om de cultură, erudit istoric şi critic literar, domnul Alex Ştefănescu. (…) În aceste momente de întristare, adresăm sincere condoleanţe soţiei şi familiei îndoliate, prietenilor şi tuturor celor îndureraţi care l-au cunoscut sau i-au citit cărţile. Veşnica lui pomenire din neam în neam! Cu părinteşti condoleanţe pentru toţi cei îndoliaţi”, a transmis, duminică, PF Daniel.

Alex Stefanescu
SURSA FOTO: Facebook

Criticul literar a avut o contribuție semnificativă la Trinitas TV

Patriarhul a adăugat că Alex Ștefănescu a fost un colaborator demn. Reprezentantul BOR amintește de contribuția sa semnificativă la postul Trinitas TV, unde a realizat memorabila rubrică „Lecția de literatură”.

În ultimii ani, în semn de recunoștință și apreciere, Patriarhia Română i-a acordat lui Alex Ștefănescu mai multe distincții. Printre acestea se află Diploma omagială „Sfântul Ioan Gură de Aur” în 2015, Diploma și medalia Sfințirii Catedralei Naționale, Diploma omagială a anului 2018, Diploma omagială a anului 2019, Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, și în 2020, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, Ordinul „Crucea Patriarhală”.

Istoricul literar a murit la 76 de ani

La vârsta de 76 de ani, a încetat din viață criticul și istoricul literar Alex Ștefănescu. Vestea tragică pentru cultura română a fost dată de criticul Daniel Cristea-Enache, duminică pe Facebook.

Pe 29 ianuarie 2024, Alex Ștefănescu a făcut ultima sa postare pe Facebook, sugerând că anticipa apropierea morții. Mesajul său aborda tema imaginii morții în poezia lui Mihai Eminescu.