Arhiepiscopia Tomisului a adus acuzații la adresa purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, în data de 25 februarie.

Reprezentanții acesteia susțin că Bănescu a postat pe Facebook un text din Biblie, căruia i-a adus completări și modificări, cerându-i să-și facă public Curriculum vitae (CV).

„Luând ca referinţă doar două versiuni în limba română contemporană ale Sfintei Scripturi […], din ce ediţie a Bibliei, aprobată sau nu de Sfântul Sinod, a utilizat domnia sa citatul: «Acest neam de demoni nu iese (din unii) decât cu rugăciune şi post» (Matei 17, 21)?”, au afirmat reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului.

Este super scandal în Biserică

Reprezentanții Arhiepiscopiei au solicitat clarificări privind sursa textului biblic. Aceștia întrebat din ce ediție a Bibliei a fost luat citatul și dacă acesta a fost aprobat de Sfântul Sinod.

De asemenea, au cerut dovezi că Bănescu are aprobarea Patriarhului Daniel sau a Sfântului Sinod pentru modificările aduse textului.

Arhiepiscopia Tomisului a amintit că în diverse situații, Vasile Bănescu a afirmat în repetate rânduri că intervențiile sale reflectă exclusiv interesul Patriarhiei Române. Acesta a susținut că ele sunt făcute cu știrea și binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh. În aceste condiții, cei de la Arhiepiscopia Tomisului i-au solicitat purtătorului de cuvânt să prezinte public documente scrise care atestă această binecuvântare din partea Preafericirii Sale sau aprobarea Sfântului Sinod.

Această solicitare se referă la modificarea semnificativă a unui pasaj biblic de importanță majoră pentru Ortodoxie.

IPS Teodosie
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Se cere publicarea CV-ului lui Bănescu

Arhiepiscopia Tomisului a insistat asupra necesității publicării CV-ului lui Bănescu, subliniind importanța transparenței pentru un purtător de cuvânt al unei instituții bisericești sau academice.

Aceștia au menționat că întrebările au fost adresate într-un context de atacuri constante la adresa ierarhului de la Tomis și au subliniat importanța transparenței în comunicarea publică.

„Dincolo de permanenta atacare a persoanei ierarhului de la Tomis, chiar şi de hârjoana neologismelor şi a termenilor bombastici prin intermediul căreia domnul Bănescu încearcă, după propriile puteri, să ne transmită ceva iar noi încercăm, mereu la punctul 5 al comunicatelor noastre, să îl determinăm «să coboare printre muritorii de rând», îl întrebăm pe domnul purtător de cuvânt al Patriarhiei: Apreciaţi că un purtător de cuvânt al unei instituţii (bisericeşti sau nu) trebuie să aibă Curriculum vitae publicat pe un site instituţional sau academic de largă acoperire? Aveţi un Curriculum vitae disponibil? Aveţi bunăvoinţa să îl oferiţi publicului prin intermediul unui astfel de mijloc de transparenţă?”, se mai arată în comunicat.

Postarea care a stârnit reacția dură

Arhiepiscopia Tomisului reacționează la postarea pe Facebook a lui Vasile Bănescu. Acesta a fost editată de mai multe ori. În ea se face referire la instituirea de către ÎPS Teodosie a trei zile de post și rugăciune.

Disputa dintre purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu și Arhiepiscopul Tomisului, Teodosie, este binecunoscută și persistă de mai multe ani.