Între ÎPS Teodosie și BOR au existat mai multe conflicte în ultima vreme, din cauza declarațiilor controversate ale acestuia. Totodată, Arhiepiscopul Tomisului este cercetat de DNA, pentru cumpărare de influență.

ÎPS Teodosie, judecat de Sfântul Sinod

Într-un comunicat de presă emis de Cancelaria Sfântului Sinod, se menționează că solicitarea ÎPS Teodosie de a ridica Arhiepiscopia Tomisului la rangul de mitropolie a fost respinsă încă din martie 2003.

Cu toate acestea, în ultimii doi ani, ÎPS Teodosie a adresat de mai multe ori solicitări către Cancelaria Sfântului Sinod, cerând reintroducerea problemei pe ordinea de zi.

„De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan.

Întrucât nicio eparhie vecină cu Arhiepiscopia Tomisului nu dorește să intre în componența unei viitoare Mitropolii a Tomisului, ÎPS Teodosie insistă cu înverșunare ca doar eparhia pe care o păstorește să devină mitropolie, după modelul unor mitropolii din Bulgaria, încălcând astfel ordinea statutară a Bisericii Ortodoxe Române, care, în prezent, nu prevede existența unor mitropolii onorifice, fără sinod mitropolitan”, se arată în comunicat.

De aceea, potrivit sursei citate, încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viața Bisericii și a societății prin „acte de răzvrătire, indisciplină și presiune publică” vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei ședințe a Sfântului Sinod.

„De altfel, subiectul a dus la un război al declarațiilor între Teodosie și conducerea BOR. În 2021, când a readus din nou în discuție ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de mitropolie, reacția conducerii BOR a fost categorică. Solicitarea arhiepiscopului Teodosie reprezintă „o ambiție personală”, a conchis Sfântul Sinod.

IPS Teodosie
Arhiepiscopul Tomisului / SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

ÎPS Teodosie a încercat din nou să pună subiectul pe ordinea de zi în octombrie 2023, însă fără succes.

„Aceeași cerere a primit în urmă cu doar doi ani un răspuns clarisim, ferm și definitiv”, a reacționat Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR.

La începutul acestei luni, arhiepiscopul a declarat că a transmis către Cancelaria Sfântului Sinod „cea mai completă documentație” pentru înființarea Mitropoliei Tomisului. ÎPS Teodosie a menționat că aceasta a fost înregistrată și speră să fie inclusă pe ordinea de zi.

El a subliniat că nu face această solicitare în nume propriu. Potrivit lui, o face pentru restabilirea unui adevăr istoric esențial pentru întreaga Biserică.

Arhiepiscopul Tomisului este cunoscut pentru declarațiile sale controversate

ÎPS Teodosie a condus Arhiepiscopia Tomisului timp de două decenii. Acesta a atras atenția, în special în timpul pandemiei de COVID-19, prin acțiuni și declarații controversate. A emis declarații contradictorii în legătură cu vaccinarea anti-COVID-19 și răspândirea virusului. Iar pentru acest lucru, a fost aspru criticat.

Conform Bisericii Ortodoxe Române (BOR), aceste declarații „au generat dezbateri aprinse în mass-media și au prejudiciat imaginea Bisericii Ortodoxe, mai ales prin atitudinea provocatoare, lipsa de tact pastoral și comunicarea deficitară cu autoritatea bisericească superioară, manifestând un spirit de indisciplină și nesupunere”.

Arhiepiscopul a fost de asemenea implicat în declarații controversate despre femei. Recent, el a declarat că nu consideră normal ca un preot să administreze Sfânta Împărtășanie persoanelor care fumează sau care trăiesc în concubinaj. ÎPS Teodosie s-a arătat extrem de îngrijorat cu privire la aceste aspecte. De asemenea, a afirmat că un bărbat care se căsătorește cu o femeie divorțată comite adulter.

De asemenea, ÎPS Teodosie se află în vizorul DNA. Arhiepiscopul se confruntă cu acuzații de cumpărare de influență. Este suspectat că ar fi promis unui om de afaceri 20% din suma de bani obținută de la Secretariatul pentru Culte.