Ierarhii membri ai Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei s-au reunit marți, 20 mai 2025, în ședință de lucru la Reședința Patriarhală din București. Patriarhul Daniel a explicat că această zi era deja marcată în anumite schituri cu legături tradiționale cu Muntele Athos, precum cel de la Bucium, lângă Iași, fiind sărbătorită în duminica de după Duminica Tuturor Sfinților. Ca urmare, Biserica Ortodoxă Română a luat o hotărâre.

BOR și Duminica Sfinților Athoniți: aproape de a fi recunoscută oficial

Ierarhii au decis acum stabilirea precisă a acestei zile în calendarul oficial al BOR, pentru a o unifica și recunoaște oficial în întreaga țară.

Patriarhul a arătat că această inițiativă vine în continuarea preocupărilor Bisericii pentru cinstirea sfinților români cu legături athonite, punând accent pe tradiția monahală românească din Muntele Athos.

Patru sfinți români athoniți, propuși spre canonizare

În același context, Sinodul BOR a discutat și propunerea canonizării a patru sfinți români cu viețuire athonită:

  • Dionisie de la Colciu,
  • Petroniu Tănase de la Prodromu,
  • Nectarie Vlahul – supranumit „Privighetoarea Muntelui Athos”,
  • Nifon, primul stareț al schitului românesc Prodromu.

Patriarhul Daniel a precizat că, dacă toate etapele vor fi parcurse conform rânduielilor, proclamarea oficială a acestor sfinți ar putea avea loc în toamna acestui an.

Totodată, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a transmis că, deși în acest an canonizările vizează exclusiv bărbați, pentru anul viitor sunt în lucru dosare care includ sfinte femei, subliniind că opt eparhii lucrează în prezent la documentația necesară, precum și la tropare, condace și propuneri de reprezentare iconografică.

Participarea la sinod a fost una extinsă

În cadrul ședinței sinodale au fost prezenți și ierarhi invitați din diaspora românească: Episcopii Ortodocși Români ai Daciei Felix, ai Ungariei și ai Australiei și Noii Zeelande.

Ședința a marcat un nou pas în procesul de recunoaștere oficială a sfințeniei unor mari nevoitori români din Athos, precum și o reafirmare a angajamentului  Bisericii Ortodoxe Române pentru păstrarea și cinstirea moștenirii duhovnicești.

Care este componența Mitropoliei Munteniei și Dobrogei

Mitropolia Munteniei și Dobrogei cuprinde următoarele zece eparhii:

Arhiepiscopia Bucureștilor

Arhiepiscopia Tomisului

Arhiepiscopia Târgoviștei

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului

Arhiepiscopia Buzăului și Vrancei

Arhiepiscopia Dunării de Jos

Episcopia Sloboziei și Călărașilor

Episcopia Alexandriei și Teleormanului

Episcopia Giurgiului

Episcopia Tulcii