Paște 2024. Cât costă, de fapt, masa de Sărbători

Paște 2024. Cu apropierea sărbătorii de Paște în calendarul ortodox, pregătirile festive își fac simțită prezența atât în țară, cât și în afara granițelor, în țări precum Italia, Spania și Marea Britanie, unde comunitățile românești sunt bine înrădăcinate.

La ultimele sărbători, inflația a reprezentat o preocupare constantă, însă pentru acest an, rata inflației pare să fie mai scăzută. În ciuda acestui fapt, în luna februarie a acestui an, România a înregistrat cea mai înaltă rată a inflației din Europa, cu 7,1%, comparativ cu 3,4% în Marea Britanie, 2,9% în Spania și doar 0,8% în Italia.

Datele statistice reflectă prețurile practicate în magazine, iar achizițiile pentru masa de Paște din România se ridică la cel mai înalt nivel, influențate în special de costurile ridicate ale cărnii de miel, element caracteristic al acestei sărbători. Pe locul al doilea în clasamentul cheltuielilor se situează Marea Britanie, apropiindu-se în mod semnificativ de Italia, în timp ce în Spania, expații alocă cea mai mică sumă de bani pentru produse similare.

Un factor crucial în acest context este puterea de cumpărare, iar România se află în partea inferioară a clasamentului european în acest sens, în timp ce Spania și Italia se situează în poziții mai înalte, datorită economiilor lor consolidate, cu salarii medii mai mari și o remunerare mai generoasă pentru orele de muncă.

Prin urmare, românii care fac achizițiile lor în Italia, Spania și Marea Britanie nu vor simți în mod atât de acut impactul cheltuielilor de Paște.

De asemenea, o rată anuală a inflației mai redusă nu se traduce neapărat în prețuri mai mici pentru români, ci într-o creștere mai moderată a costurilor. În ciuda indicatorilor economici și a evoluției lor, dorința românilor de a oferi celor dragi o masă festivă și o atmosferă plăcută de Paște rămâne neschimbată.

România, a doua cea mai ridicată rată a inflației pentru carne

Pentru a compune coșul de cumpărături, în cadrul unui studiu realizat de Ocean Credit s-au selectat alimente populare la aceeași cantitate, obișnuite pe mesele de sărbători, la care s-a adăugat carnea de miel. Datorită specificului local al piețelor alimentare, produsele dintr-o țară nu sunt întotdeauna disponibile în alta, iar prețurile corespund unor mărci diferite, excluzând totuși brandurile proprii ale marilor lanțuri comerciale.

Excepție fac brânza mozzarella, sub marca Galbani, și cafeaua Lavazza, găsite în magazinele din cele patru țări analizate.

Valoarea coșului de cumpărături pentru românii care își petrec sărbătorile în țară este influențată de prețul cărnii, deoarece în februarie, România a raportat a doua cea mai ridicată rată a inflației pentru carne, de 7,7%, după Bulgaria, în timp ce Spania a înregistrat o rată sub 5%, iar Italia sub 4%.

Românii din Spania plătesc cel mai puțin

Paște 2024. În acest context, carnea de miel, obișnuită pe mesele de sărbătoare fie în ciorbă, fie ca friptură sau drob, adaugă un cost semnificativ la totalul plătit la casă. În România, prețul începe de la 150 de lei per kilogram de cotlet de miel, în timp ce în Italia începe de la 130 de lei. Românii din Spania plătesc cel mai puțin pentru a savura gustul autentic al Paștelui, putând achiziționa carne de miel începând de la 60 de lei per kilogram, în timp ce în Marea Britanie prețul se situează în jur de 81 de lei pentru același produs.

În România, ouăle și zahărul sunt mai accesibile decât în celelalte trei țări. Un set de 10 ouă costă cel mai mult în Marea Britanie, aproximativ 16 lei, în timp ce în Spania se situează în jur de 13 lei, în Italia 11 lei, iar în România prețul începe de la 9 lei, în scădere față de lunile anterioare.

Prețurile pot crește în funcție de dimensiunea ouălor, de condițiile de creștere și hrănire a găinilor și pot depăși 30 de lei, mai ales pentru cele „ecologice”.

coș de cumpărături, mâncare
SURSA FOTO: OceanCredit

Prețurile produselor dintr-un coș de cumpărături pentru Paște

Pe lângă ouă și carne, în coșul de Paște pregătit de români din toate colțurile lumii se mai adaugă și lactatele și legumele pentru aperitive. Deși telemeaua este preferata românilor, pentru acest coș de cumpărături am optat pentru mozzarella, disponibilă și în magazinele străine. În România, aceasta are cel mai accesibil preț, urmată de Italia, Spania și Marea Britanie.

În ceea ce privește legumele și fructele, acestea nu se numără printre cele mai ieftine în România, însă trebuie menționat că încă nu este sezonul lor pe plan local, iar pe tarabele piețelor au apărut doar câteva produse de seră, la prețuri ridicate. Cele mai accesibile legume și fructe se găsesc în Italia, în timp ce cele mai scumpe se găsesc pe rafturile magazinelor din Marea Britanie.

După aperitive, ciorbă și friptură, vine rândul desertului și al cafelei pe masa de Paște. Pentru un cozonac sau chiar un panettone, care a început să apară de câțiva ani pe mesele românilor, prețurile încep de la 18 lei și cresc în funcție de greutate, brand, ingrediente și modalitatea de preparare – fie că este achiziționat din retail sau din cofetărie. Pentru un desert tradițional mai special, se pot cheltui până la 300 de lei, atât în România, cât și în afara țării, se mai arată în studiul citat.

La finalul mesei, se savurează o cafea, iar cel mai avantajos preț pentru aceasta se găsește în Spania, urmată de Italia, România și Marea Britanie. Prețurile pentru lapte sunt comparabile între cele patru țări, cu mențiunea că Marea Britanie înregistrează cel mai accesibil litru de lapte, la sub patru lei.