Pașaport COVID: Cum poți face rost de el dacă nu ai acces la internet

Pentru a nu-i lăsa deoparte pe cei care nu au acces la internet, secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății, Andrei Baciu, a precizat ce pot face aceștia pentru a intra în posesia certificatului verde digital, cunoscut și sub numele de pașaport COVID.

Autoritățile spun că aceste persoane pot cere ajutorul medicilor de familie la care sunt înscriși sau ajutorul DSP-urilor județene.

Pentru cei care au acces la internet, certificatul verde digital se poate descărca de pe platforma special dedicată: certificat-covid.gov.ro.

Călătoriile în străinătate

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătății a răspuns la mai multe întrebări pe care românii le au cu privire la plecarea în străinătate. Acesta a fost întrebat dacă se poate călători în străinătate doar cu adeverința de vaccinare sau de testare.

Andrei Baciu a răspuns că se poate alege și această variantă doar că este bine să se verifice condițiile de intrare într-o țară, înainte să plecăm la drum.

”Puteți alege și această variantă, însă este foarte important să verificați înainte de a pleca la drum care sunt condițiile de intrare în țara pe care urmează să o vizitați. În plus, nu uitați că există perioada de tranziție de șase săptămâni începând cu 1 iulie 2021, în care pot fi utilizate atât certificatele digitale UE privind COVID, cât și alte formate – adeverințele oficiale eliberate de autoritățile medicale, care atestă faptul că o persoană este vaccinată sau deține un test negativ”, a scris Andrei Baciu pe pagina sa de Facebook.

Un alt lucru extrem de important, spune secretarul de stat, este apelarea la  Centrul de Suport ( 021.414.44.25 ) în cazul în care românii întâmpină probleme la descărcarea documentului.

Acte necesare pentru eliberarea certificatului de testare

Pentru a intra în posesia acestui document ai nevoie de:

  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ pentru SARS-CoV2, județul în care s-a efectuat testarea.
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la test

Acte necesare pentru eliberarea certificatului de trecere prin boală

Pentru a intra în posesia acestui document ai nevoie de:

  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este pozitiv pentru SARS-CoV2, județul în care s-a efectuat testarea.
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV2, județul în care s-a făcut testarea.

Acte necesare pentru eliberarea certificatului de vaccinare

Pentru a intra în posesia acestui document ai nevoie de:

  • pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara unde s-a făcut vaccinarea.
  • pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara unde s-a făcut vaccinarea.

Sursă foto: Dreamstime