Europarlamentarul PNL Cristian Bușoi a anunțat pe pagina sa de Facebook că a fost ales președintele Comisiei industrie, cercetare și energie din Parlamentul European. Bușoi ocupă această poziție ce a fost deținută de Adina Vălean.

„Cu 52 de voturi pentru din 58 posibile, am fost ales, astăzi, președinte al Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie din Parlamentul European. Celelalte 6 voturi au fost acordate doamnei Joelle Melin, reprezentanta grupului Identitate și Democrație din Parlamentul European.

Le mulțumesc tuturor colegilor mei pentru încrederea acordată și îi asigur că preiau funcția de președinte cu o mare responsabilitate. ITRE este cea mai importantă comisie din Parlamentul European, fiind responsabilă cu politica industrială, politica de cercetare și inovare a UE, politica spațială, politica energetică și de aplicare a noilor tehnologii. ITRE are, așadar, un impact direct asupra vieții noastre, a tuturor și trebuie să fie motorul schimbării.

Avem nevoie de o strategie de politică industrială autentică, mai ambițioasă și trebuie să asigurăm tranziția sistemelor noastre energetice pentru a atinge obiectivul strategic de decarbonizare. Este important să inspirăm lumea, dar, la fel de important este să ne asigurăm că suntem competitivi, menținem securitatea energetică a Uniunii Europene și păstrăm locurile de muncă pentru cetățenii europeni. Avem nevoie așadar de o de o tranziție echilibrată, pragmatică și justă.

Mulțumesc Delegației PNL din Parlamentul European și Grupului PPE pentru susținerea acordată în preluarea acestei funcții, mulțumesc tuturor grupurilor politice pentru vot și vă asigur că voi continua proiectele bune începute de colega mea Adina Vălean.

România va fi implicată în deciziile privind politicile industriale la nivel european și voi promova oportunițățile pentru România în domeniul Industriei, Cercetării și Digilatizării.
Cristian Bușoi, președinte ITRE

Informație de context: Cristian Bușoi este singurul român care ocupă funcția de președinte al unei Comisii în Parlamentul European. Atribuțiile Comisiei ITRE, aici: https://www.europarl.europa.eu/committees/ro/ITRE/home.html

Comisia ITRE este printre cele mai importante la nivelul Parlamentului European și având în vedere rolul României în sectorul energetic din regiune, numirea lui Bușoi ar putea aduce un real avantaj țării noastre.