Executivul japonez a adoptat recent o nouă politică de diplomaţie economică, respectiv promovarea tehnologiilor japoneze peste hotare, ce vizează în special elemente de infrastructură energetică şi a transporturilor. Sectorul energetic şi transporturile sunt două domenii în care România a demarat un proces major de dezvoltare în care este nevoie de investiţii mari, serioase şi sigure, a arătat Katayama.
Acesta a dat drept exemplu compania Hitachi, care a obţinut un contract important cu guvernul Marii Britanii, ce presupune construirea şi oferirea de mentenanţă pentru trenuri de ultimă generaţie în ţara respectivă. Un alt exemplu este Toshiba, care a făcut investiţii considerabile în Bulgaria în domeniul energiilor regenerabile în Bulgaria.
În acest sens, consilierul japonez a vorbit despre Banca Japoneză pentru Cooperare Internaţională (JBIC), care finanţează investiţii de mare anvergură, împrumutând sume foarte mari la dobânzi mai mici decât cele existente pe piaţă, pentru proiecte în care sunt implicate companii japoneze.
”Pentru a înţelege mai bine puterea financiară a JBIC, la sfârşitul anului 2011, valoarea totală a împrumuturilor acordate de această bancă au fost aproximativ de trei ori mai mari decât cea acordată de BERD”, a spus Yoshihiro Katayama.
Conform lui Katayama în prezent, în România există 160 de companii cu capital japonez, iar 22 dintre ele sunt companii mari, manufacturiere, care deţin 31 de fabrici în România, unde sunt angajaţi peste 30.000 de salariaţi români.