Aflat în vizită de lucru în Marea Britanie, Bogdan Aurescu, ministrul de Externe român, a avut discuții cu secretarul de stat James Cleverly în care au abordat mai multe teme.

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat caracterul istoric pentru relația bilaterală România – Regatul Unit al semnării astăzi, în cadrul vizitei, a Declarației Comune actualizate a Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Document oferă un nou cadru de cooperare între cele două state, reflectând stadiul actual al relațiilor dintre UE și Regatul Unit și evoluțiile curente din domeniul securității la nivel euroatlantic.

Totodată, documentul urmărește, aducerea la zi a priorităților și viziunii comune în planul cooperării bilaterale, consolidând, în același timp, caracterul strategic al relațiilor dintre cele două state, stabilit pentru prima dată în anul 2003, când cele două ţări au convenit ridicarea nivelului de cooperare bilaterală la cel de parteneriat strategic.

Parteneriat româno-britanic în domeniul securității

Conform Declarației actualizate, cooperarea sub umbrela Parteneriatului Strategic se va desfășura cu prioritate în  șase domenii: afaceri externe; apărare și securitate; aplicarea legii, afaceri interne și cooperare în sfera justiției; legături inter-umane; securitate cibernetică, tehnologie și amenințări hibride; și promovarea comerțului, a investițiilor și a antreprenoriatului. Responsabilitatea generală a promovării cooperării în cadrul Parteneriatului Strategic va aparține ministerelor afacerilor externe, care vor organiza anual reuniuni de evaluare a stadiului implementării obiectivelor stabilite în cadrul Parteneriatului și vor explora noi oportunități de colaborare.

În acest context, cu prilejul discuțiilor cu omologul său britanic, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat satisfacția față de cooperarea în cadrul Parteneriatului Strategic dintre cele două state, având ca pilon principal colaborarea în domeniul securității.

De asemenea, ministrul Aurescu a subliniat potențialul de aprofundare a colaborării pe dimensiunea economică, atât în privința schimburilor comerciale, care au totalizat aproximativ 3,6 miliarde de euro în 2022, marcând o creștere importantă față de anul 2021, cât și în sfera investițiilor britanice în țara noastră.

Autoritățile britanice, atente la nevoile comunității românești

Ministrul Cleverly a arătat întreaga deschidere a autorităților britanice pentru a veni în întâmpinarea nevoilor și intereselor comunității românești, asigurând că cetățenii români sunt mai mult decât bineveniți în Regatul Unit, fiind apreciați pentru contribuția lor economică și reputația foarte bună.

Cu privire la războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei, cei doi miniștri au reiterat condamnarea fermă a agresiunii ilegale, ilegitime și neprovocate a Rusiei, cu impact asupra securității întregii regiuni, precum și asupra arhitecturii de securitate euroatlantice.

Ministrul Bogdan Aurescu a reliefat importanța unității Aliate și a coordonării NATO-UE pentru susținerea eforturilor de apărare ale Ucrainei. Ambii miniștri au subliniat importanța continuării sprijinului și solidarității internaționale pentru Ucraina, pentru cât timp va fi necesar. Cu acest prilej, ministrul Aurescu a adresat omologului său invitația de a participa la Conferința privind Securitatea la Marea Neagră a Platformei Internaționale Crimeea, organizată la București în luna aprilie de către România împreună cu Ucraina.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 23 martie 2023, consultări politice bilaterale cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth și dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, James Cleverly, în cadrul vizitei pe care șeful diplomației române o efectuează la Londra, cu ocazia semnării Declarației Comune actualizate a Parteneriatului Strategic dintre România și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și a primei ediții a Forumului Bilateral România – Regatul Unit.