Primele activități au fost desfășurate în cadrul “Săptămânii Securităţii şi Sănătăţii în Muncă” (15 – 19 octombrie 2012) și au constat în organizarea în locațiile din țară ale grupului a unor demonstrații practice pentru intervenția și acordarea de prim ajutor în situații de urgență.  Acțiunile demonstrative realizate de către Detaşamentul Naţional de Intervenţie la Dezastre al RRA au fost completate de exerciții practice la care au participat angajații Carpatcement Holding.
 
“Toate activitățile pe care le desfășurăm în fiecare zi sunt ghidate de o credință puternică existentă în grupul din care facem parte: «că securitatea în muncă este cea dintâi prioritate pentru companie și că nu există nicio scuză pentru neglijarea acestui aspect». Asigurarea sănătății, a siguranței la locul de muncă și a unui mediu de lucru bun pentru toți colegii noștri reprezintă baza solidă de care știm că avem nevoie pentru a putea dezvolta o afacere responsabilă și a menține standardele de performanță asumate de Carpatcement Holding. Acesta este motivul pentru care organizăm în fiecare an la nivel național o întreagă săptămână de acțiuni dedicate sănătății și securității în muncă și pentru care ne derulăm activitatea sub un obiectiv ambițios pentru domeniul nostru: «zero accidente» pentru angajaţii şi contractorii noştri.”, a declarat Florian Aldea, Director General Carpatcement Holding.

Pe lângă aceste activități, peste 1.500 angajați și parteneri ai Carpatcement, Carpat Beton, Carpat Agregate, Recyfuel și Carpat Cemtrans au participat la o serie de evenimente teoretice și practice organizate în cadrul “Săptămânii Securităţii şi Sănătăţii în Muncă 2012”, concentrate în special pe promovarea siguranței la volan și pe evidențierea unor riscuri de sănătate provenite din afecțiuni precum diabetul și bolile cardiace. Fiecare zi a acestei săptămâni a fost marcată prin: instruiri, simulări de accidente de muncă ori de situaţii de urgenţă, distribuirea de materiale informative, organizarea de concursuri, de verificări şi de evaluări ale cunoştinţelor acumulate.   

Educarea încă de la vârste fragede a copiilor angajaţilor în spiritul sănătăţii și securităţii în muncă a reprezentat și în acest an una dintre direcțiile importante ale săptămânii SSM. În acest scop, a fost organizat un concurs cu premii în cadrul căruia peste 85 de copii au desenat si au elaborat mesaje pe tema: “Comunicarea dorințelor copiilor privind siguranța părinților la locul de muncă, astfel încât să fie siguri că vor reveni sănătoși acasă”.

Toate activităţile desfăşurate pe parcursul întregii săptămâni au pus accentul pe importanţa conştientizării angajaților asupra necesităţii respectării cerinţelor legale şi a normelor la care Carpatcement Holding subscrie (ca parte a Grupului HeildebergCement). Totodată, pentru prezentarea rezultatelor obținute până acum la acest capitol și pentru îmbunătăţirea performanţelor înregistrate, au fost organizate întâlniri la care au participat reprezentanţi ai autorităţilor locale cu competenţe în domeniu. În cadrul reuniunilor au fost prezentate performanţele obţinute de companie în asigurarea celor mai bune condiţii de lucru pentru prevenirea accidentelor de muncă şi au fost dezbătute metode de creştere a performanţelor în domeniu.

De peste 10 ani, toate companiile Grupului HeidelbergCement din România au beneficiat de acţiuni integrate de îmbunătăţire a condiţiilor de muncă, în acord cu cerințele Sistemului de Management al Sănătăţii şi Securităţii Ocupaţionale precum: controale medicale pentru angajaţi, asigurarea echipamentelor individuale de protecţie corespunzătoare riscurilor identificate şi activităţii desfăşurate, evaluarea periodică a riscurilor, auditarea/ inspectarea periodică a locurilor de muncă  şi conştientizarea contractanţilor privind importanţa respectării regulilor de securitate şi sănătate în muncă în scopul alinierii acestora la cerinţele legale aplicabile şi standardelor Grupului.  

De menţionat este că seria de evenimente dedicate “Săptămânii Securităţii şi Sănătăţii în Muncă” a fost organizată în aceeaşi perioadă în toate cele peste 40 de ţări în care Grupul HeidelbergCement este prezent.