UPDATE: Maia Sandu, discurs în Parlamentul Moldovei

Ședința comună a parlamentelor României și Rep. Moldova, deschisă de președintele Maia Sandu.

„De-a lungul existenței noastre, istoria ne-a pus la multe încercări. Multe dintre ele au fost în calea dezvoltării și atingerii aspirațiilor noastre de pace și prosperitate și au îngreunat evoluția Republicii Moldova. Cea mai recentă dinre ele este acest război crunt și nedrept de la granița noastră răsăriteană, care a mplificat multe dintre problemele sistemice ale Republicii Moldova”, a spus Maia Sandu, în deschiderea ședinței celor două parlamente.

Președintele Republicii Moldova a deschis, sâmbătă, ședința comună a Parlamentului țării sale și a Parlamentului României, care are loc la Chișinău, la o zi după ce Moldovei i-a fost acceptat statutul de candidat la Uniunea Europeană.

Maia Sandu a spus că în ciuda greutăților, moldovenii s-au strâns în jurul valorilor precum viața, libertatea, democrația și au respect pentru umanitate.

„În ultiii 30 de ani am încercat să ne găsim calea firească. România a decis mai devreme să aleagă calea integrării europene și a reușit un parcurs de succes care constituie și pentru noi un model”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

Maia Sandu a spus că deși relațiile dintre Republica Moldova și România au cunoscut urcușuri și coborâșuri, „România ne-a fost mereu aproape pe acest drum și mulțumim cetățenilor români pentru tot spriinul și ajutorul oferit în aceste 3 decenii. (…) România a întins mereu o mână de ajutor oamenilor din Republica Moldova: fie că ne-au oferit motorină pentru agricultorii afectați de secetă sau a trimis echipe de medici care să își susțină colegii din Republica Moldova în lupta cu pandemia COVID, fie că a reparat școli, grădinițe și pentru copiii noștri sau a sprijinit proiecte culturale”.

Maia Sandu a amintit că Republica Moldova și România au sărbătorit 100 de ani ai Teatrului Național „Mihai Eminescu”, iar de Ziua Europei, Maia Sandu a acordat, împreună cu Klaus Iohannis, înaltul patronaj pentru alte două proiecte culturale care se vor desfășura la Chișinău.

Președintele Republicii Moldova a vorbit și despre primirea statutului de țară candidat la Uniunea Europeană: „Contăm pe sprijinul României. România a fost tot timpul alături de noi. Relațiile dintre noi sunt astăzi la cel mai intens nivel din ultimii 30 de ani”, a spus Maia Sandu.

UPDATE: Președintele Senatului, Florin Cîțu, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au depus coroane de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Știre inițială

Parlamentul de la Bucureşti este reprezentat de preşedintele Senatului, Florin Cîţu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi de mai mulți senatori şi deputaţi. De asemenea, la finalul şedinţei, va fi adoptată o Declaraţie comună a celor două parlamente, conform unui comunicat al Senatului.

Preşedinţii Parlamentelor României şi Republicii Moldova, Florin Cîţu şi Marcel Ciolacu, respectiv Igor Grosu, vor susţine o conferinţă de presă după adoptarea declaraţiei comune.

Zi importantă la Chișinău privind ședința comună a celor două parlamente

În cadrul vizitei delegaţiei Parlamentului României în Republica Moldova este prevăzută şi o ceremonie de depunere de coroane de flori de către preşedintele Senatului şi preşedintele Camerei Deputaţilor la monumentul lui Ştefan cel Mare şi Sfânt. Ședința comună de la Chișinău va avea loc în prezența președintei Maia Sandu. Înaintea evenimentului, delegația română va depune coroane de flori la monumentul lui Ștefan cel Mare din capitala Republicii Moldova.

Delegația deputaților români care vor merge la Chișinău pentru ședința comună a celor două parlamente, programată azi, pe 18 iunie, e condusă de președintele camerei, Marcel Ciolacu, potrivit unui memorandum intern.

Pe listă se afla și George Simion, liderul partidului extremist AUR, deși are interdicție de intrare în Republica Moldova până în 2023. Anul trecut, el a încercat să forțeze intrarea în Moldova pentru a participa la un eveniment public, dar polițiștii de frontieră i-au interzis accesul. George Simion a fost declarat persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova din cauza activităților considerate anti-statale. Ultima interdicție i-a fost aplicată în 2018, pentru o perioadă de cinci ani, până în 2023.

George Simion nu a fost lăsat să intre

Liderul AUR, deputatul român George Simion, nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova, vineri, aproape de miezul nopţii, pentru a participa la şedinţa comună a Parlamentelor Republicii Moldova şi României. George Simion făcea parte din delegaţia română de parlamentari. Acesta susţine că a fost invitat de Parlamentul de la Chişinău, unde urma să ţină un discurs.

Toţi deputaţii români au trecut frontiera, nu şi George Simion, căruia poliţiştii de frontieră i-au amintit că are interdicţie de intrare în R. Moldova până în octombrie 2023.

Simion s-a arătat deranjat de faptul câ nu i s-a permis intrarea în R. Moldova, deşi dânsul este parte a delegaţiei oficiale române, care a fost invitată de Parlamentul R. Moldova. În acest context, el a criticat puterea de la Chişinău, despre care a spus că „se teme de unire ca dracul de tămâie”.

„O bătaie de joc la adresa României. La Chişinău în continuare ne conduc antiromâni. În continuare eu păţesc această ruşine”, a declarat George Simion, indignat că iarăşi nu i s-a permis să intre în Republica Moldova.

Maia Sandu, reacție după recomandarea CE privind aderarea la UE

Președinta Moldovei, Maia Sandu a salutat decizia Comisiei Europene de a recomanda Consiliului European oferirea statului de țară candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova.

„Salut opinia Comisiei Europene, care recomandă statelor membre ale UE să acorde Republicii Moldova statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Recomandarea se bazează pe înțelegerea că țara noastră va întreprinde eforturi suplimentare în domenii-cheie ca reforma justiției, combaterea corupției, administrația publică și drepturile omului.

Sunt exact domeniile în care ne-am asumat să facem schimbări în fața cetățenilor și ne vom respecta angajamentul. Comisia va monitoriza progresele înregistrate în aceste domenii până la sfârșitul anului 2022

Această opinie, care vine la trei luni și jumătate după ce Moldova a depus cererea de aderare la UE, consolidează aspirațiile noastre europene, ne încurajează și ne întărește convingerea că suntem pe calea cea dreaptă.

 

Este și un pas enorm, raportat la punctul în care țara noastră se afla în relația cu UE acum un an sau acum trei ani”, a scris Maia Sandu.