Iniţiativa a fost susţinută de facţiunile Partidului Democrat (PDM), Partidului Liberal Democrat (PLDM), Partidului Liberal (PL) şi Grupului Popular European, în timp ce comuniştii au lipsit, iar socialiştii au părăsit sala de şedinţe în semn de protest.

‘Constatând, cu regret, că astăzi, la aniversarea a 25 de ani de la încetarea ostilităţilor de pe Nistru, nerespectarea întocmai a prevederilor Acordului privind principiile soluţionării paşnice a conflictului armat din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, Parlamentul declară că staţionarea continuă a trupelor Federaţiei Ruse (…) constituie încălcări ale prevederilor constituţionale, în special privind independenţa, suveranitatea şi integritatea permanente ale Republicii Moldova’, scrie în declaraţia semnată de o parte dintre deputaţi. 

‘Acest proiect este o provocare împotriva încercărilor de a remedia situaţia şi relaţiile cu Transnistria, întreprinse de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon. Este absolut inoportun şi considerăm că acest proiect nu trebuie inclus pe ordinea de zi. În cazul în care veţi insista, fracţiunea PSRM în semn de protest va părăsi sala’, a declarat socialistul Vlad Bătrîncea.

Potrivit preşedintelui fracţiunii parlamentare a PDM, Marian Lupu, acest proiect ‘nicidecum nu vine să incite spiritele şi nu este o provocare’. ‘Astăzi se împlinesc 25 de ani de la semnarea Acordului privind principiile reglementării paşnice şi a conflictului armat din regiunea transnistreană şi, de altfel, a fost pus baza juridică pentru încetarea acţiunilor armate şi sângeroase. Respectiv, este un apel, o declaraţie, o luare de atitudine politică. Atrag atenţia, nu este lege… Dacă vă uitaţi cu multă atenţie pe textul acestui proiect de declaraţie, o să vedeţi că el subliniază caracterul independent, suveran al statului Republica Moldova şi caracterul său de neutralitate’, a declarat el. AGERPRES