În cadrul unui vot desfășurat marți la Strasbourg, 618 eurodeputați au votat în favoarea accelerării lucrărilor la așa-numitul Act de sprijinire a producției de muniție, cunoscut sub numele de ASAP, care ar sprijini industria în vederea creșterii producției de muniție la 1 milion de cartușe pe an, cu un buget de 500 de milioane de euro.

Doar 59 de legislatori au votat împotrivă, iar 31 s-au abținut.

UE vrea să accelereze producția de muniție

Grupul de centru-dreapta al Partidului Popular European a propus ca Parlamentul European să ocolească deliberările obișnuite din comisiile parlamentare pentru a permite ca votul final asupra ASAP să aibă loc în Parlament chiar la sfârșitul acestei luni la Bruxelles.

„Sperăm ca lucrurile să se desfășoare cât mai repede posibil”, a declarat reporterilor liderul grupului Renew Europe din Franța, Stephane Sejourne, potrivit Politico.

În timp ce războiul Rusiei din Ucraina continuă, propunerea de declanșare a unei proceduri rapide speciale a venit din partea PPE. Și-au exprimat sprijinul și alte grupuri, precum liberalii de la Renew Europe, Verzii și conservatorii și reformiștii europeni de dreapta.

După votul din Parlament, deputații europeni vor trebui să ajungă la un acord cu guvernele naționale și Comisia Europeană pentru a oficializa actul.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, unul dintre principalii promotori ai proiectului de lege, a scris pe Twitter după vot: „Suntem gata să lucrăm cu co-legiuitorii pentru a găsi urgent un acord”.

Schimb de replici între șeful PPE și cancelarul german

În cadrul unei dezbateri de marți, șeful PPE, Manfred Weber, a avut un schimb de replici cu cancelarul german Olaf Scholz cu privire la sprijinul acordat de Germania armatei ucrainene.

„Se pare că mulți oameni de la Berlin nu cred în victoria militară a Ucrainei, iar acum, după luni de dezbateri, tancurile sunt livrate. Multe poziții la care ajunge guvernul dumneavoastră, vin prea târziu și au prea puțină ambiție”, a spus Weber, ironizându-l pe Scholz.

Scholz a replicat că țara sa a fost „în avangarda” aprovizionării Ucrainei cu arme.

„Sunt unii dintre voi care, cred, au uitat exact care este realitatea: Germania a furnizat un număr mare de arme și va continua să facă acest lucru. Și am fost decisivi în decizia de a trimite tancuri de luptă”, le-a spus el deputaților europeni.

Propunerea a întâmpinat și critici

Eurodeputații de stânga au criticat propunerea ASAP, considerând că acordă subvenții nemeritate industriei de armament.

„În loc să transformăm Europa într-o „economie de război”, avem nevoie de investiții sociale. Să lansăm o inițiativă diplomatică ambițioasă, bazată pe respectarea dreptului internațional, pentru a pune capăt războiului atroce din Ucraina„, a declarat europarlamentarul belgian de stânga Marc Botenga.