Parlamentul European a decis, miercuri, să suspende accesul reprezentanților Qatarului în instituție până la rezolvarea anchetei judiciare privind presupusa schemă de mită pentru a obține greutate politică și economică în Europa, cunoscută sub numele de „Qatargate”.

Statul din Golf ar fi cumpărat-o pe una dintre vicepreședintele Parlamentului, Eva Kaili, care a fost suspendată din funcție marți.

Într-un proiect de rezoluție care se concentrează pe suspiciunile de corupție din Qatar și pe necesitatea unei mai mari transparențe și responsabilități în cadrul instituțiilor europene, deputații europeni denunță încercările Qatarului de a influența deputații, foștii deputați și personalul.

Reprezentanții Qatarului nu vor mai avea acces în PE

Textul, care va fi votat joi și care a fost aprobat de toți deputații europeni, solicită suspendarea accesului reprezentanților Qatarului în Parlamentul European până când ancheta judiciară va clarifica presupusul complot și înghețarea tuturor lucrărilor privind dosarele legislative legate de Qatar, în special în ceea ce privește liberalizarea vizelor și vizitele planificate.

Printre alte măsuri de îmbunătățire a transparenței, deputații europeni subliniază necesitatea de a extinde registrul de transparență al UE la reprezentanții țărilor terțe și de a consolida mecanismul, în ceea ce privește bugetul și personalul, astfel încât să poată verifica mai amănunțit informațiile furnizate de cei care se înregistrează.

Parlamentul a organizat marți o dezbatere parlamentară de urgență pentru a aborda presupusul scandal de mită, la doar câteva ore după demiterea Evei Kaili. În timpul dezbaterii, comisarul pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a susținut că ar trebui să existe o „toleranță zero” față de corupție și a cerut ca instituțiile să sprijine investigațiile, ca vinovații să fie aduși în fața justiției și ca politicienii să „elimine corupția oriunde s-ar afla”.

Vicepreședinta PE a fost arestată

Justiția belgiană a arestat-o și inculpat-o pe vicepreședintele Eva Kaili și alte trei persoane pentru participare la o organizație criminală, spălare de bani și corupție, în cadrul unei anchete în curs de desfășurare privind presupuse fapte de corupție în Parlamentul European legate de Qatar.

Procuratura belgiană suspectează că Qatarul a plătit „sume mari de bani” și a oferit „cadouri semnificative” unor persoane cu o „poziție politică strategică” în cadrul Parlamentului European, pentru a influența deciziile acestuia.

Ancheta Parchetului federal, care urmărește acest caz de mai multe luni, este încă în curs de desfășurare, iar noaptea trecută poliția a percheziționat și locuința europarlamentarului social-democrat belgian Marc Tarabella.