Jurnalistul care a descoperit scandalul Qatargate avertizează: „Cred că este doar începutul”

După cum spune Colart, totul a început la jumătatea lunii septembrie, când el și colegii săi de la publicațiile Le Soir și Knack au primit o informație cu privire la un caz pe care autoritățile îl investigau în legătură cu Parlamentul European.

„De atunci am demarat ancheta noastră jurnalistică, care a dus la prima dezvăluire vineri, în paralel cu operațiunea uriașă a poliției lansată în orașul Bruxelles”, a declarat , conform Louis Colart kathimerini.gr

După cum a explicat el, ancheta jurnalistică a durat câteva săptămâni, dar ancheta poliției durează de câteva luni, fiind începută la jumătatea lunii iulie.

Jurnalistul crede că în curând vor fi noi evoluții în acest scandal

De asemenea, acesta a fost întrebat care este circuitul banilor, conform informațiilor pe care le deține până acum.

„Anchetatorii bănuiesc Qatarul că oferă bani unor persoane de rang înalt din Parlamentul European și sunt, în esență, banii care au fost găsiți vineri în cantități foarte mari, mai întâi în casa fostului europarlamentar italian, Pier Antonio Panzeri, iar ulterior, în cursul zilei, a fost prins în flagrant unul dintre vicepreşedinţii Parlamentului European, grecoaica Eva Kaili, în casa căreia a fost găsită de asemenea o sumă mare de bani. Nu știm suma exactă [în ceea ce o privește pe doamna Kaili], dar cu siguranță vorbim de câteva sute de mii de euro”, a spus Colart.

Întrebat dacă are informații cu privire la alți greci implicați în acest caz, Louis Colart a răspuns că până acum nu are cunoștință de niciun alt grec, în afară de tatăl Evei Kaili.

„Anchetatorii l-au văzut pe tatăl doamnei Kaili ieșind din hotelul Sofitel, foarte aproape de apartamentul lor, cu o geantă, care din informațiile noastre, era plină de bani”.

Jurnalistul crede că în curând vor fi noi evoluții în acest scandal. „Cred că acesta este doar începutul”, spune el.

Provocarea, după cum recunoaște el, a acestei investigații majore a fost aceea de a asigura confidențialitatea surselor: „Când discutăm cu colegii chestiuni atât de sensibile, este o provocare să evităm în fiecare situație interceptarea discuțiilor sau a informațiilor pe care le-am obținut”.