25. 45. O parte din secvenţa de numere câştigătoare la loterie? Nici vorbă. Reprezintă vârsta unuia dintre cei mai tineri milionari din România şi valoarea în milioane de euro a averii pe care o deţine. Iustin Paraschiv a dezvoltat în câţiva ani un „imperiu“ local prin investiţii în industria alimentară, în terenuri şi în plasamente bursiere.

Un birou de la parterul unui bloc din oraşul Mizil. Aici îşi petrece Iustin Paraschiv aproximativ 14 ore pe zi, vorbind la telefon şi răspunzând la e-mail-uri, asta în cazul în care nu are întâlniri cu clienţii. În doar câţiva ani, firma sa a ajuns unul dintre principalii jucători pe piaţa distribuţiei de materie primă pentru industria cărnii, cu o cifră de afaceri de peste 213,7 milioane de lei (aproximativ 62 de milioane de euro) şi un profit net de peste 15,4 milioane de lei (4,5 milioane de euro). „Anul trecut, am avut o creştere a cifrei de afaceri de 36,75%, în vreme ce profitul a urcat cu 36%“, spune Paraschiv.

Vă gândiţi că distribuţia de carne congelată şi refrigerată este o alegere de carieră neobişnuită pentru un tânăr? Nu şi când tânărul respectiv a crescut în mediul afacerilor din industria alimentară, părinţii săi fiind proprietarii unei mici fabrici de mezeluri şi a câtorva magazine de desfacere. „Când aveam 18 ani, au lăsat averea lor, de câteva sute de mii de euro, pe mâna mea. Asta mi-a dat încredere că pot să fac ceva şi am riscat mult“, povesteşte Paraschiv.

Un an mai târziu, şi-a înfiinţat propria companie (Carmistin) mai mult pentru a rezolva problemele de aprovizionare pe care le întâmpina fabrica deţinută de părinţii săi. „Investiţia“ iniţială a fost de numai 1.500 de lei, costul înregistrării firmei. Adept al „furatului“ meseriei, a început să meargă la întâlniri cu diverşi oameni de afaceri din acelaşi domeniu, din alte ţări, ascultând cu atenţie planurile lor de dezvoltare şi înţelegând modul în care aceştia gândeau.

Clienţii nu au întârziat să apară. Primul dintre aceştia a fost Aldis Călăraşi, iar în prezent, numărul clienţilor a ajuns la 1.300.

Cum să creşti într-un an cât alţii în zece

De mare ajutor la început i-a fost faptul că a ştiut să negocieze afacerile la telefon. „Aveam un partener de afaceri în Germania şi, timp de doi ani, vorbeam la telefon, îi spuneam de ce am nevoie şi îi plăteam în avans. A ajuns să-mi trimită marfă în valoare de două milioane de euro fără să-i dau nici o garanţie. Când ne-am întâlnit prima dată, la un târg Romexpo, m-am prezentat, iar el m-a întrebat unde este Iustin senior. Aveam doar 21 de ani“, îşi aminteşte Paraschiv. Iar cel mai mare avantaj a fost atunci obţinerea unor contracte de exclusivitate pentru câteva firme din Europa.

Profitând de un trend bun pe care îl avea piaţa de distribuţie a cărnii în acel moment, din profitul scos după primul an de activitate a cumpărat cantităţi însemnate de carne în avans, din SUA, Brazilia şi Canada. „Dura cam trei luni să ajungă carnea în România, timp în care valoarea ei creştea foarte mult“, a explicat el. „Cu banii pe care i-am făcut astfel, am cumpărat acţiuni la bursă, în special la SIF-uri, a căror valoare a crescut cu 200 de procente per total, în ultimii trei ani. Am cumpărat şi multe terenuri“.

Prima investiţie majoră în Carmistin a fost de 800.000 de euro, pentru un depozit. La început, a mers pe închirieri de depozite, la mai multe centre logistice, dar cheltuielile erau foarte mari. Pentru a mări profitul firmei, a cumpărat câteva autovehicule de transport, cele cu care lucrase până atunci fiind închiriate. Aşa a pus bazele unei divizii de transporturi în cadrul firmei, investiţia ridicându-se la aproximativ 2,4 milioane de euro.

De la distribuţie la producţie

Intrarea României în Uniunea Europeană l-a determinat pe Iustin Paraschiv să-şi regândească planurile de afaceri. Extinderea activităţii către producţia de carne era un pas firesc. „Comerţul merge mai greu acum, pentru că toate firmele din Europa îşi deschid reprezentanţă în România. Înainte, îi reprezentam eu, acum ei pot vinde direct“, a explicat el. În acest an, va începe construcţia unor ferme de porci, ce vor include şi abator, valoarea investiţiei fiind între opt şi zece milioane de euro. „Ţin foarte mult să accesez câteva programe de finanţare de la Uniunea Europeană, pentru că sunt bani nerambursabili în proporţie de 50%. Proiectul va fi finalizat anul viitor. Vom crea aproximativ 300 de locuri de muncă“, explică omul de afaceri. Fermele vor fi construite lângă Mizil, pe terenurile deţinute de companie. „În activitatea pe care o am eu, nu poţi controla afacerea dacă este departe de locul în care eşti tu, pentru că eşti furat, indiferent de sistemul de supraveghere pe care l-ai avea“, explică el.

Anul trecut, a cumpărat o fermă de vite, doar pentru producţia de carne, nu şi de lapte, prin intermediul firmei Pajo Holding, la care deţine 90% din acţiuni, restul de zece procente fiind controlate de tatăl său. Aproximativ 1,7 milioane de euro au fost investite, urmând ca unitatea să atingă capacitatea maximă, de peste 2.500 de capete, în circa patru luni. Iar lucrurile se mişcă…

Iustin a început exportul de animale vii, având un parteneriat cu firme din Italia şi Spania, fiind în discuţii şi cu firme olandeze. Compania sa are şi aviz de export de carne în Uniunea Europeană, dar acest lucru nu îl ajută foarte mult: „Avem pestă porcină în România şi nu se poate exporta decât carne de pasăre. Asta se întâmplă după ce au închis peste 200 de fabrici mici, pentru a le aduce la standardele UE, ca să poată exporta. Iar carnea de pasăre este mai scumpă în România şi nu ar fi rentabil să o trimiţi la export“, spune el.

Imobiliare, imobiliare, imobiliare…

Tânărul antreprenor nu se opreşte doar la importul, distribuţia şi producţia de carne. Având multe terenuri, a hotărât să se lanseze şi în afaceri cu cereale.

O mare parte din primii bani făcuţi prin Carmistin au fost investiţi în afaceri imobiliare. Iustin Paraschiv deţine azi terenuri lângă Bucureşti şi în judeţul Prahova. „Când le-am cumpărat, am plătit circa un milion de euro. Acum, valoarea lor este între opt şi zece milioane de euro. Numai lângă Bucureşti am zece hectare, iar în centrul oraşului Sinaia, am un teren de 2.500 mp, pentru care primesc oferte de vânzare în fiecare lună“, dezvăluie Paraschiv. De altfel, pe acest din urmă teren intenţionează să ridice un hotel.

„A fost visul meu, dar nu am avut timp să mă ocup de acest lucru, pentru că am fost ocupat cu dezvoltarea firmei. Pe acest teren trebuie neapărat construit un hotel de cinci stele, locaţia fiind foarte bună. Nu ar merita să fac unul de trei sau patru stele“.

În Ploieşti, deţine un teren intravilan de 13.000 mp, la care se adaugă aproape 1.000 de hectare în Ploieşti, Mizil şi Buzău. Pe unul dintre terenurile din jurul oraşului Ploieşti, omul de afaceri va construi încă un depozit, pentru care va aloca două milioane de euro. „Cumpărarea terenurilor a fost o mişcare foarte bună, pentru că valoarea lor a crescut foarte mult. Prin vânzarea unor terenuri, îmi permit să vin cu capital în firmă. Cred că valoarea lor ar mai creşte cu 20 – 30% în următorii ani, dar nu aş avea cu ce să fac investiţii în companie, dacă le-aş mai ţine“, a spus Paraschiv.

Tânărul este activ şi la bursă, unde pariază pe acţiunile din sectorul financiar şi pe cele din petrol. „Valoarea acţiunilor pe care le deţin este în jur de trei milioane de euro. Am investit şi în acţiuni mai mici, pentru că am văzut că se mişcă foarte bine. Am cumpărat nişte acţiuni şi pe bursa din Viena, dar le-am ţinut un an de zile degeaba“.

Deşi a ajuns să aibă o avere impresionantă pentru vârsta lui, 25 de ani, Iustin Paraschiv susţine că nu pentru bani munceşte, ci pentru o poziţie cât mai bună pe piaţă. „Dacă ar fi să vând tot ce am, să pun banii la bancă, din dobândă aş sta în fiecare zi la un hotel de cinci stele. Nu aş reuşi să cheltui nici banii din dobândă“, a încheiat el. 

41-2467-3031_iustinp_fb.jpgMomentul oportun

«Am primit oferte de vânzare a pachetului majoritar de multe ori, dar nu vreau încă să vând, sunt tânăr. Cred că am prins un tren bun şi că nu ar trebui să mă dau încă jos din el. Am intrat în afacerea asta la momentul bun. Mulţi dintre cei care au intrat mai târziu au dat faliment.»

 

 

 

O piaţă „carnivoră“

IMPORTURI Anul trecut, valoarea importurilor de carne de porc în România a fost de peste 328,4 milioane de euro, potrivit statisticilor oficiale, piaţă din care firma Carmistin deţinea 19,5%. Tot în 2006, au fost importate peste 202.000 de tone de carne de porc şi peste 39.000 de tone de carne de vită.

DISTRIBUŢIE Pe piaţa de distribuţie de carne congelată şi refrigerată din România activează aproximativ 60 de companii, două dintre cele mai importante fiind Mercado şi Distral.

TAXE Aderarea României la Uniunea Europeană şi eliminarea taxelor vamale vor conduce la o creştere a valorii importurilor de produse alimentare de aproximativ 30 de procente în acest an, potrivit lui Iustin Paraschiv.

CLASAMENT 39,7% din valoarea pieţii mezelurilor este deţinută de salam, urmat de parizer, cârnaţi şi cremvurşti, conform unui studiu MEMRB Retail Tracking Services.