Parchetul European a desfășurat 307 percheziții în 15 județe din România

Parchetul European a desfășurat 307 percheziții în 15 județe din România, într-o anchetă privind o presupusă fraudă cu fonduri europene în valoare de 1,32 de milioane de euro, legată de subvenții pentru apicultură.

Ancheta are în vedere 388 de cereri de plată unică depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), în cadrul campaniilor agricole 2023 și 2024. Subvențiile au fost finanțate în proporție de 50% din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și 50% din bugetul național. Potrivit anchetatorilor, toate cererile erau reprezentate de aceeași persoană în fața APIA. Documentele justificative ar fi fost false sau înșelătoare. Beneficiarii sunt suspectați că nu dețineau efectiv coloniile de albine, echipamentele sau medicamentele apicole menționate în cereri, ceea ce ar fi dus la obținerea ilegală a unei sume de aproximativ 1,32 de milioane de euro.

Perchezițiile s-au desfășurat cu sprijinul mai multor structuri ale Poliției Române, printre care Direcția Poliției Transporturi din Timișoara, serviciile regionale Brașov, Cluj, București, precum și inspectoratele de poliție județene Timiș și Alba.

Rolul Parchetului European

Parchetul European este un parchet independent al Uniunii Europene (UE). Scopul său este să protejeze bugetul UE și să îi trimită în judecată pe autorii infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

Parchetul European desfășoară investigații, efectuează acte de urmărire penală și exercită acțiunea publică în cadrul instanțelor competente ale statelor membre participante. Se ocupă de așa-numitele „infracțiuni PIF” enumerate în Directiva (UE) 2017/1371. Acestea includ:

  • frauda transfrontalieră în materie de TVA care implică daune totale de cel puțin 10 milioane EUR;
  • frauda în materie de cheltuieli și frauda vamală;
  • corupția care prejudiciază sau riscă să prejudicieze interesele financiare ale UE;
  • deturnarea de fonduri sau active ale UE de către un funcționar public;
  • spălarea banilor;
  • orice alte infracțiuni legate în mod indisolubil de una din categoriile anterioare.

De altfel, se ocupă de urmărirea penală a infracțiunilor legate de participarea la un grup infracțional organizat – dacă obiectivul acestuia este comiterea unei infracțiuni PIF.

Parchetul European este alcătuit din două niveluri: nivelul central și nivelul descentralizat (național). Nivelul central este format din procurorul-șef european, 22 de procurori europeni (dintre care doi sunt procurori-șefi adjuncți), directorul administrativ și personalul de sprijin. Nivelul descentralizat al Parchetului European este reprezentant de procurorii europeni delegați din UE.