· Taxa de statiune se ridica la un anumit procent din costul unei zile, nu al intregului sejur. Conform legislatiei in vigoare, ea este de 4% pentru hotelurile de doua stele, 4,5% pentru cele de trei stele si 5% pentru unitatile de cazare de patru si cinci stele.
· La cele mai multe hoteluri, ziua de cazare incepe la ora 18 si se incheie la ora 12, astfel incat cameristele sa aiba timp sa aranjeze camerele in cazul intrarii unui grup. Aceasta nu inseamna ca turistii trebuie sa astepte ore in sir la receptie, in cazul in care exista camere libere.
· Desi in mod normal ar trebui sa faca parte din tariful sejurului, aveti grija ca este posibil sa fiti taxati in plus daca folositi parcarea hotelului (in jur de 20.000 lei pe zi), precum si piscina acestuia (100.000 lei pe zi). Pentru a nu fi nevoiti sa platiti intrarea la piscina de mai multe ori pe zi, nu uitati sa solicitati bonul sau cartela doveditoare. De asemenea, chiar daca hotelul are plaja proprie, pentru inchirierea unui sezlong veti mai scoate din buzunar intre 50.000 si 100.000 lei pe zi.
· Taxa de intrare in Mamaia este de 20.000 lei si, pentru inflorirea bugetului Primariei Constanta, o veti plati de fiecare data cand intrati cu automobilul in statiune. Mai mult, barierele sunt puse de asa natura incat pentru a ajunge din partea de nord la unul din hotelurile din capatul sudic, cum ar fi Perla, trebuie sa iesiti si sa intrati din nou !
· Bancomatele din statiuni sunt destul de scumpe la vedere, asa ca ar fi bine sa va luati suficiente fonduri la dumneavoastra, pentru a apela la economiile de pe card doar in caz de urgenta. La hotelurile care se respecta, cum este de exemplu Best Western Savoy (Mamaia), in camere exista mici seifuri unde va puteti depozita banii si obiectele de valoare.
· Deoarece in ultimul timp apa marii a fost extrem de rece, in ciuda temperaturilor ridicate din aer, va sfatuim sa alegeti un hotel cu piscina descoperita, cum este Majestic (Olimp si Mamaia), cu o piscina descoperita si una acoperita, cum este Iaki (Mamaia) sau unul cu piscina umpluta cu apa incalzita, ca de exemplu Cocor (fostul hotel Galati) din Neptun.
· Orice hotel de trei stele adevarate are micul dejun inclus in tariful de cazare, iar sfatul nostru este sa optati pentru asa ceva. Ideal este sa fie bufet suedez, ceea ce inseamna ca puteti manca pe saturate, fara sa va numere cineva canile de cafea. Cat despre celelalte mese, este de preferat sa alegeti resturante sau terase unde pretul este per portie, nu per suta de grame, pentru a evita smecheriile pe care bucatarii si ospatarii inca le mai practica in Romania.
· Principala problema a litoralului este faptul ca serviciile nu se ridica la inaltimea hotelurilor, iar gasirea unui personal calificat este o adevarata provocare, in conditiile in care un ospatar poate castiga chiar si de zece ori mai mult lucrand in Spania sau in alta tara straina. Asa ca nu trebuie sa va mire lipsa de amabilitate a fetelor de la receptie, nici excesul de zel al chelneritei, care vine si sub pretextul ca se inchide localul strange fetele de masa in timp ce dumneavoastra serviti o ultima bere.
· soseaua spre Constanta, drumul de la Constanta la Mangalia si statiunea Mamaia sunt pline – la propriu – de radare si politie, deci sa nu va intrebati de ce toate masinile circula cu 60-70 km pe ora.

Mamaia ia crema turistilor

„Cei care au bani isi petrec concediile in strainatate si se multumesc cu un week-end – doua in Mamaia. Din pacate, clasa mijlocie, careia i se adreseaza hotelurile de trei si patru stele de pe litoral, este foarte mica. Putini romani isi permit sa cheltuie aproximativ 20 de milioane de lei pentru un concediu cu familia”, spune Nicolae Buzdun, vicepresedintele grupului Perla Majestic. Daca nimeriti la sfarsit de saptamana in Mamaia, afirmatia de mai sus vi se va parea o exagerare. Hotelurile si terasele sunt pline, in parcari nu vezi decat masini straine, iar pe plaja, cel putin in partea dinspre Constanta, n-ai loc sa arunci un ac. In aceasta zona, densitatea populatiei este maxima, atat ziua – gratie Aqua Parcului, unde se imbulzesc zilnic aproape 2.000 de persoane, cu toate ca biletul costa 300.000 lei – dar si seara, avand in vedere ca la terase canta muzica pana la 3-4 dimineata. Faleza, fantanile din centru, inconjurate de terase si senzatia ca aici este locul unde tot timpul se intampla ceva sunt tot atatea bile albe pentru statiune. O parte dintre acestea au fost facute de Ministerul Turismului impreuna cu Primaria Constanta, neinduratoare cu hotelierii in privinta taxelor locale. Numarul hotelurilor bune din Mamaia este aproape egal cu numarul hotelurilor de aceeasi calitate de pe restul litoralului. In conditiile in care termopanul, televizorul, frigiderul si aerul conditionat sunt regula, iar turistii sunt din ce in ce mai pretentiosi, concurenta se limiteaza la tarif si la serviciile oferite. „Din cauza concurentei am redus tarifele si am majorat cantitatea serviciilor oferite, iar la toamna vrem sa renovam hotelul, pentru a-l clasifica la cinci stele”, explica Constanta Ioanid, directorul hotelului Iaki, unde o garsoniera cu demipensiune costa 160 de euro pe zi, tariful incluzand acces la piscina, jacuzzi, sauna si spa center. Concurenta, de care se plang atat hotelierii, este benefica pentru turisti. Ofertele speciale au inceput deja sa apara in Mamaia, unde oricum gradul de ocupare depaseste in timpul saptamanii 75%, spre deosebire de celelalte statiuni, in care hotelierii prefera sa se uite la camerele goale decat sa coboare tarifele. „In ultima saptamana am avut cateva camere goale si am decis sa facem o oferta speciala : tariful a coborat de la 2.200.000 de lei pentru o camera dubla cu mic dejun, la 1.500.000 lei”, afirma Maria Cristian, directoarea hotelului, care apartine firmei Petroserv din Constanta.

criterii de acordare stelute

Grila amplasament
· 5 stele pentru pozitie centrala si aproape de plaja
· 4 stele pentru pozitie semicentrala si aproape de plaja
· 3 stele pentru pozitie semicentrala, departe de plaja
Grila confort
· 5 stele pentru camera spatioasa si baie generoasa
· 4 stele pentru camera si baie de dimensiuni normale
· 3 stele pentru camere fara balcon
Grila plaja/piscina
· 5 stele pentru piscina si plaja amenajata
· 4 stele pentru plaja amenajata, fara piscina
· 3 stele pentru piscina, fara plaja
· 2 stele – fara plaja, fara piscina